Hirdetés

A koffein drog

Azok a fiatalok, akik legális élénkítőszereket keresnek, vagy egyszerűen csak ébren akarnak maradni, sok esetben akár kórházba is kerülhetnek a koffeintabletták mértéktelen szedésének következtében.

koffein, drog |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A chicagói egyetem mérgezési osztályán több mint 250 olyan esetet találtak, ahol a koffeintabletta okozott szövődményeket, amelyek 12 százaléka kórházi kezelést igényelt, ideértve az intenzív osztályon való kezelést is.

A koffeint túlzott adagokban szedők átlagéletkora 21 év volt. A kutatásban nem foglalkoztak a koffeint tartalmazó kávé vagy a kóla hatásával.

– A probléma az, hogy az emberek a koffeinre nem mint drogra, hanem mint élelmiszerre vagy táplálékkiegészítőre tekintenek – mondja dr. Danielle McCarthy, a Northwestern-egyetem kutatója.

– Jó lenne, ha a koffeintablettát és hasonló készítményeket szedők tisztában lennének azzal, hogy a koffein igenis drog, túladagolása potenciálisan veszélyes, különösen akkor, ha más gyógyszerekkel együtt szedik az eufória elérése érdekében. A drogos kultúrákban kialakult az a trend, hogy legális alternatívákat keresnek az illegális szerek helyett, és ez igen veszélyes lehet.

– Azok a fiatalok, akik az eufóriát keresve, vagy csak mert ébren akarnak maradni, koffeint szednek, gyakrabban kerülhetnek a sürgősségi osztályokra, mint gondolnánk – állítja dr. McCarthy –, mert a szívtáji fájdalmakkal vagy szívritmus-zavarokkal kórházba kerülőktől nem mindig kérdezik meg, szedtek-e koffeintablettát.

Reuters
koffein, drog

2006-10-20 10:36:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop