Hiánytünetek, függőség.

Függőség, addikció - bizonytalan fogalmak. Az az egyén függ a szertől, aki már nem tud nélküle élni vagy nem tud megfelelő kielégüléshez jutni a szenvedélye nélkül.

hiánytünetek, függőség | Szenvedélyeink 1995 ;   SubRosa Kiadó | Buda, B.
A kártyás csak a kártyaasztalnál érzi jól magát, bizonyos szexuális viselkedésformák egyedüli kielégülési móddá válnak stb. A jó közérzet, az életkedv függ ilyenkor a szenvedélytől. A függőség úgy is jelentkezik, hogy a szenvedély tárgya iránti igény gyorsan, erősert, gyakran elviselhetetlen erősséggel tör elő.

Minél erősebb a hiánytünet, az elvonási tünetek, annál inkább beszélhetünk függőségről. Az ilyen hiány, szükséglet teszi addikció áldozatává az embert. Az addikció latinul teljes odaadást jelent, tehát a fogalom már a szertől vagy a viselkedésformától való teljes függőséget jelenti, rabságot, amelyet többnyire a hiánytünetek tartanak fenn. A kémiai szerek esetében a hiánytünetek már biológiai szükségletekre, anyagcserezavarra támaszkodnak, és ezért szinte leküzdhetetlenek. A dependencia vagy addikció állapotában már a szenvedély uralja a személyiséget, szenvedélye tárgya nélkül szinte létezni, funkcionálni sem tud, az válik számára a legfőbb értékké, a fő viselkedési céllá. A függőségben lévő ember még valahogy fenn tudja tartani magát, de például az erősen alkoholfüggőt már gyakorlatilag klinikailag alkoholistának lehet mondani: kénytelen reggel, ébredés után azonnal inni, mert remeg a keze, rossz a közérzete, de ha iszik, még leplezni tudja állapotát, dolgozik, akár operál vagy muzsikál is.

Az addikcióban lévő már rendszerint mindent felad a szer kedvéért, már rég már van azokon a botrányokon., mulasztásokon, amelyek hátrányos helyzetbe hozták, környezete már leírta.

A dependencia és az addikció állapotát már betegségnek (alkoholbetegségnek, drogbetegségnek stb.) szokták nevezni. Az ilyen embereken már látszik az a viselkedésfajta, amelyre a köznyelv a szenvedély kifejezését kitalálta, s amelyet a német nyelv a szenvedélyes keresés (Sucht) kifejezésével ír le, hiszen ilyenkor hiába minden fogadkozás, ígéret, próbálkozás a leszokásra, az illető mindent feláldoz, hogy a szenvedély tárgyához hozzájusson.

Szoktak a szenvedélybetegségek "folyamatáról", alkoholos vagy drogos "karrierről" beszélni. Van olyan elmélet, amely például az alkoholistává válás 50-60 lépését, fázisát is leírja. A függőség és az addikció mindig végpontot, végállapotot jelent - ilyenkor már igen nehéz a visszatérés. Az ilyen stádium életveszélyt jelent, nemcsak a jelentkező ártalmak, betegségek következményei miatt, hanem mert az illető könnyen baleset áldozatává válhat, "viktimológiai" eset, vagyis bűntény kárvallottja lehet, vagy öngyilkosságot követhet el, mert már nem látja értelmét az életnek, és ezért ráiszik a gyógyszerekre vagy beadja magának az "aranylövést", a halálos adag kábítószert.

| hiánytünetek, függőség
2003-01-27 17:33:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop