Hirdetés
Hirdetés

A függőség más szemmel

A függőségi viselkedést tudatos, gyors gondolatok határozzák meg, amelyeket nem feltétlenül csak vizuális ingerek válthatnak ki. Eddig ugyanis azt gondoltuk, hogy a látott ingerek kapcsán kialakuló, úgynevezett „figyelmi elfogultság” az, ami a rossz szokások hátterében áll.

függőség, rászokás, inger | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Brit kutatók azonban rájöttek, hogy a látott ingerek csupán a függőséget létrehozó tényezők elérhetőségéről tájékoztat, de nem határozza meg magát a függőséget is. Ez az új szemlélet nagy segítség lehet a függőségek kezelése során.

„Azt tapasztaltuk, hogy amikor a résztvevők a függőséget okozó anyagra néztek, egy-két másodperc alatt kialakult a sóvárgás. Ez arra utal, hogy a függőség inkább tudatos, gyors döntések következménye, amiket a látott ingerek váltanak ki” – fogalmaztak a kutatók.

Például egy kocsma látványa képes kiváltani az alkohol utáni sóvárgást. A mostani eredmények pedig arról tanúskodnak, hogy ha a kocsma csak egy pillanatig látható, az agy akkor is meghozza azokat a tudatos, de gyors döntéseket, ami egy ital elfogyasztásához vezet.

A függőség eredetére vonatkozó korábbi magyarázatok legtöbbször Pavlov klasszikus kutyakísérleteire utalnak, ahol a kondicionáló inger képes volt kiváltani azokat a válaszokat, amiket a jutalom is indukált. A bizonyítékok egy része arra utal, hogy drogfüggőség esetén nagyobb kockázattal esnek vissza egy kezelés után azok a páciensek, akik nagyobb mértékű figyelmi elfogultságot mutatnak a drogra utaló ingerek iránt. Ez arra utal, hogy a figyelmi elfogultság csökkentésével kezelhető lenne a függőségi viselkedés.

Ez azonban nem így van, állítják a kutatók. „Amikor egy étterem étlapját böngésszük, akkor végigolvassuk az összes ételt, mégis az alapján döntünk, amilyen kép a tudatunkban kialakult az egyes ételekről. Akkor is a legfinomabbnak tűnő ételt választjuk, ha esetleg más ételnevekre több ideig néztünk” – magyarázták a szerzők.

„A kutatás eredményei alapján a figyelmi elfogultságot fel lehet használni a drogfüggőség kimutatására, de nem alkalmas arra, hogy a kezelések célpontja legyen. Hatékonyabb az a megközelítés, ami a drog vagy más függőséget okozó szer várható értékét próbálja befolyásolni.”

A szerzők kutatásaik során ki szeretnének térni arra is, hogy a fenti következtetések hogyan alkalmazhatók ételek esetében, és lehetséges-e olyan módszert kidolgozni, ami segítséget jelent az elhízás megelőzésében.

ScienceDaily
| függőség, rászokás, inger
2009-05-14 10:36:09
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop