A napozás is lehet szenvedélybetegség

Bőrgyógyászok már régóta sejtik, hogy egyesek ugyanúgy szenvedélybeteg módjára napoznak, mint ahogy mások isznak vagy drogoznak, és minden figyelmeztetés ellenére sem képesek felhagyni káros szokásukkal.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Olay

Egy vizsgálat során most bebizonyosodott, hogy valóban, az UV-fény is szenvedélybetegséget okozhat. Seattle-i egyetemisták körében végzett vizsgálatot, egy szabvány teszttel mérte fel az ún. anyagfüggő rendellenesség (SRD) meglétét.

Korábbi kísérletekből már tudjuk, hogy az UV fény hatására éppen úgy endorfin szabadul fel az agyban, mint az örömszerző viselkedés más formáinál – mondja a kutató. – Vizsgálatunkkal azt kívánjuk megtudni, vajon egyesek, különösen azok, akik magukat is gyakori napozónak vallják, mutatnak-e a szenvedélybetegekre jellemző viselkedésformákat a napozással kapcsolatban.

A kutatók összesen 385 egyetemista fiút és lányt mértek fel kérdőív segítségével. A szokásaikra vonatkozó kérdéseken túl a felmérésben négy olyan kérdés is szerepelt, amelyekkel az SRD jelenlétét szokás megállapítani például az alkohollal kapcsolatban. A kérdések a következők voltak:

– Érezte-e már, hogy kevesebbet kéne napoznia?
– Zavarja-e, hogy mások megjegyzéseket tesznek mértéktelen napozására?
– Érzett már bűntudatot a napozás miatt?
– Előfordult-e már, hogy reggel az első gondolataiban ott szerepelt a napozás?

A 385 résztvevő közül a lányok 76 százaléka napozott, szemben a fiúk 59 százalékával. A lányok 42 százaléka járt szoláriumba, míg a fiúknak csak 17 százaléka. A fenti négy kérdéssel kapcsolatban a napozók 22 százalékánál volt pozitív az eredmény.

A kutatók megállapították, hogy ha a napozás annyira addiktív, mint amennyire a vizsgálatból kiderül, az magyarázatul szolgál arra, miért nem elégséges csupán a felvilágosítással elejét venni a kockázatos napozásnak. Köztudott, hogy az alkoholistának sem elég azt mondani, hogy ne igyál, mert árt.

| szenvedélybetegség, napozás, endorfin
2022-05-12 11:43:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop