Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, miért krónikus betegség a függőség

2006-ban hatmillió 12 év feletti amerikai állampolgár használt valamilyen formában kokaint. Jelenleg nem áll rendelkezésre kokainfüggőség ellenes gyógyszeres kezelés, így a terápia jellemző módon viselkedés intervención alapul. A kezelés utáni visszaesés azonban gyakori jelenség.

drogfüggőség | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A drogfüggőség drámaian uralja az egyén figyelmét, prioritásait és viselkedését egyetlen cél érdekében: felkeresni és megszerezni a drogot. A feltételezések szerint a folyamatos drog-kereső magatartás megváltoztatja az agy természetes örömkereső és motivációs rendszerét.

Jelen vizsgálatukban amerikai kutatók arra keresték a választ, hogy a drog-keresés hogyan befolyásolja a kitüntetett agyi területen levő idegsejtek kommunikációját.

Állatkísérletben kimutattak néhány hosszú távú adaptációs változást az agy jutalmazási központjában, melyek valószínűleg hozzájárulnak a személyiség ilyen irányú változásához. Ezek a maradandó agyi változások magyarázhatják azt a tanulási folyamatot, mely függőséghez vezet, és akár évekig tartó absztinencia után is hajlamosít a visszaesésre. A vizsgálati eredményeket a Neuron július 30-i számában publikálták.

A San Francisco-i California Egyetem (UCSF) kutatói egy függőséget modellező állatkísérletet használtak, melyben a patkányokat megtanítottak saját maguknak adagolni kokaint, illetve a kontroll csoportban természetes örömforrást (ételt, cukrot).

A több hetes kísérletben sikerült kimutatni a két állatcsoport agyi működéseinek különbségeit. Kiderült az is, hogy a droghoz hozzájutás valószínűsége, „elvárhatósága” is befolyásolja az agyi működést – összehasonlítottak ugyanis kokain önadagolásra betanított patkányokat olyan állatokkal, amelyek ugyanakkora mennyiségű kokaint kaptak, de ahhoz passzív módon jutottak hozzá, azaz nem tudták saját maguk szabályozni a droghoz jutásukat.

A tanulás és az emlékezet kialakulásának élettani folyamatában létezik egy jól dokumentált lépés (hosszú távú megerősítés, potenciáció – long-term potentiation, LTP), mely az idegsejtek közti kommunikáció megerősítését eredményezi.

A mostani vizsgálatban azt találták, hogy a saját maguknak kokaint, illetve ételt vagy cukrot adagolni megtanult patkányoknál hasonló hosszú távú megerősítés alakult ki. Egy lényeges különbség mutatkozott azonban a két csoport között: a kokain önadagolásából kialakult megerősítés akár három hónap absztinencia után is fennmaradt, míg a természetes örömforrásokkal kialakított mechanizmus nem több, mint három hét után kialudt.

Fontos megfigyelés, hogy a kokainhoz hozzájutás módja nagymértékben befolyásolta az agyi változások kialakulását, hiszen a kokaint váratlanul (passzív infúzió formájában) kapó patkányoknál nem alakult ki sem átmeneti, sem hosszú távú megerősítés. Végezetül pedig, a kokaint saját maguknak adagoló patkányoknál kialakult idegi megerősítés fennmaradt azután is, hogy a patkányokat „leszoktatták” a kokainadagolásról. Ez a tény jelzi, hogy a már egyszer kialakult drogkereső „emléknyomot” nagyon nehéz kitörölni.

A kutatók összegezték eredményeiket, melyek azt jelzik, hogy a kokain önadagolása által kiváltott idegi megerősítés sokkal maradandóbb, mint a természetes örömforrások (például étel) által kiváltott megerősítés.

Kimutatható az is, hogy a kialakuló idegi megerősítés nem csupán a kokain expozíció eredménye, de összefügg a droghatással és az állat drogszerzési tapasztalataival is. Ezek fontos különbségek, melyek segítenek megérteni a függőség kialakulásának folyamatát, és azt is, miképpen képesek a drogok háttérbe szorítani természetes örömforrásokat és a függőségbe került egyén életének meghatározójává válni.

A kutatóknak tehát sikerült kideríteni, miért annyire tartósak a droghasználattal összefüggő emlékek. Ha már egyszer kialakultak, igen ellenállóak az új tanulással szemben, ami megnehezíti az addiktológusok munkáját, és figyelmeztet arra, hogy a szenvedélybetegek kezelése során tudatosan fel kell arra készülni, hogy a visszaesés veszélye mindig ott leselkedik az út mentén.

National Institutes of Health
| drogfüggőség
2008-08-29 06:21:49
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop