Hamburgerfüggőség?

Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függőséget, mint a sültkrumpli élvezete. Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függőséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain.

elhízás, függőség | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnőttek kétharmada elhízottnak tekinthető. A függéssel foglalkozó kutatók szerint a sültkrumpli, hamburger és a többi sok zsírt és sok kalóriát tartalmazó étel még a drogoknál is hatásosabban tartja függésben a fogyasztóit.

A legújabb kutatások eredményeit a Nature Neuroscience közli. Laboratóriumi patkányokat három csoportba osztottak, és 40 napon át kaptak különböző élelmet: az első csoport csak normál tápot, a második ezen kívül szalonnát, kolbászt, sajttortát és desszertet is, amihez naponta egy órán keresztül fért hozzá, míg a harmadik csoport naponta akár 23 órán át is hozzájuthatott a zsíros ételekhez.

Azok a patkányok, amelyeknek szinte korlátlanul állt rendelkezésére a zsírban gazdag táplálék, kétszer annyi kalóriát fogyasztottak, és el is híztak. A napi egy órás hozzáférés rohamszerű étkezést eredményezett, a bevitt kalória javát ekkor nyerték az állatok.

A kutatókat azonban nem is ezek a tények lépték meg, hanem az, hogy a zsíros ételekhez korlátlanul hozzájutó patkányoknál nőtt az agyban az ún. jutalomküszöb szintje. Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebben éreztek örömet, más szóval: kialakult a patkányoknál az a tolerancia, amit gyakran tapasztalnak a kutatók a függőségnél, és ez egyre erősbödő tendenciát mutatott, ahogy az állatok elhíztak.

A jutalomreakció a zsíros táplálékot fogyasztó patkányoknál nagyon hasonlatos volt ahhoz, amit a kokaint és heroint fogyasztó állatoknál figyelnek meg a kutatók.

Az örömszerző viselkedésformákban szerepet játszanak a dopamin receptorok, ezek érzékenysége csökkent a korlátlanul zsíros koszthoz jutó kísérleti állatoknál. Ugyanez figyelhető meg embereknél is: kokainistáknál, elhízottaknál, alkoholistáknál és heroinfüggőknél.

A D2 receptor tompulása miatt a normális vágyból kényszeres viselkedés lett, olyannyira, hogy még fájdalmas áramütés ellenére is tovább keresték az állatok a zsíros ételek forrását.

Mivel a patkányok szűk ketrecekben élnek, a kutatók szerint emberekre vonatkoztatva leszűrhető az, hogy az ingerekben gazdag környezet kevésbé hajlamosít a függőségre. Korábbi vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a társadalmi-gazdasági értelemben hátrányos helyzetűek vagy a stressznek kitettek kockázata nagyobb, mind a különféle függőségek, mind az elhízás szempontjából.

TIME, kép: sxc.hu
| elhízás, függőség
2010-04-19 13:10:07
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop