Hirdetés

Remény a drogfüggők számára

A Stanford Kutatóintézet (SRI) egy gyógyszergyártóval közösen nemrégiben ígéretes vizsgáltatokat folytatott a drogfüggőség kezelésére.

drog, kábítószer, nikotin, függőség, dopamin |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A célzott kezelésre alkalmas receptor a nikotin-acetilkolin receptorok (nAChR) csoportjába tartozik. Egyik alfaja, az alfa4béta2 a nikotinfüggőség ismert célpontja, erre irányul a varenicline nevű leszokást segítő gyógyszer is.

A SRI kutatói most egy másik, kevésbé ismert típust, az alfa3béta4-et vizsgálják, amelyről nemrégiben kiderült, hogy a kokain-, morfin- és nikotinfüggőség kialakulásában játszik szerepet.

A kifejlesztett igen szelektív alfa3béta4 vegyület, az AT-1001 felhasználásával a kutatók rájöttek, hogy a rászokás folyamata megszakítható. Az első vizsgálatok során az AT-1001 csökkentette a nikotinmegvonási tüneteit, például a szorongást is.

Mivel az addiktív kábítószerek az agy jutalmazási áramkörére hatnak, sokan a káros következmények tudatában is kényszeresen használják ezeket a szereket. A kellemes érzést az agyban kibocsátott vegyi anyagoknak vagy neurotranszmittereknek a jutalmazási áramkörben kifejtett fokozott aktivitása okozza. A jutalmazásban kulcsfontosságú neurotranszmitter a dopamin, ez okozza a függő viselkedés változásait. A kutatók szerint, ha szelektív gyógyszerek segítségével megszakítható az alfa3béta4 rendszer, akkor megszakadhat a jutalmazási kör is.

Jelenleg nem áll rendelkezésre például a kokainfüggőség kezelésére alkalmas, elfogadott gyógyszer, ezért igen fontos, vajon az AT-1001 valóban alkalmas lehet-e a kokain- és más drogfüggőségek kezelésére is.

Forrás: SRI International
drog, kábítószer, nikotin, függőség, dopamin

2012-03-29 04:01:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop