A cyber-függőség valódi betegség

Ha valaki heti 38 óránál is többet szörfözik a hálózaton, akkor már kétségtelenül függővé vált. Az American Psychological Association éves közgyűlésén, Chicagóban az új betegségnek nevet is adtak: kóros Internet-használat (angol rövidítésben PIU).

internet, cyber-függőség, szexuális, chat room | The New York Times Health News Service   Medincorp | Schwartz, J.
A Pittsburgh Egyetem pszichológusa, Kimberly Young szerint a túlzott Internet-használat a drogokhoz, szerencsejátékokhoz, videojátékokhoz vagy a kóros evési szokásokhoz hasonló függést alakít ki.

"A fizikai jelenlét nélküli kommunikáció segítségével a felhasználók a megszokottól egészen eltérő létállapotokat ismerhetnek meg, és ez új, izgató érzelmeket kelt bennük," fogalmazott Young az Internet Addiction: The Emergence of a New Clinical Disorder című tanulmányában, amelyet ismertetett az APA tagjai előtt.

Más függőséghez hasonlóan a PIU is hobbiként vagy a munkahelyi feladatok részeként indul, de fokozatosan átalakítja a beteg egész személyiségét, iskolai, munkahelyi és társas kapcsolataiban szakadást okoz. Mindez akár klinikai depresszióval is végződhet.

Az Internet-függők átlagban heti 38 órát töltenek e-mailek küldésével, interaktív beszélgetéssel vagy érdekességek keresésével, miközben gyakran valódi személyiségüktől eltérő emberként mutatkoznak be. Young kutatásai szerint a nem-függőknél az átlag csupán 8 óra. hetente, és a szakember úgy véli, az Internet-használóknak mintegy 10 százaléka függőnek tekinthető.

"A cybervilágban könnyen hatással lehetünk mások életére, valahogy úgy, ahogyan sokan azt hiszik, hogy a szappanoperák szereplői is létező személyek," mondta Young.

A PIU-val diagnosztizált páciensek közel fele állította magáról, hogy csak 4 órát alszik éjjelente, a kedvezőbb későesti tarifák miatt. Young kutatásaiban 157 férfi (átlag 29 éves) és 239 nő (átlag 43 éves) vett részt.

Meglepő módon a függőknek csak 8 százaléka dolgozik hivatásszerűen az Internettel. 40 százaléknak nincs állandó foglalkoztatottsága, és 39 százalékuk irodai dolgozó, tanár, banki alkalmazott vagy újságíró. "Ennek alapján megjósolható, kiből válhat Internet-függő," olvasható a tanulmányban.

Az Internet egyik nagy előnye az anonimitás. Az emberek szeretnek úgy kommunikálni, hogy közben nem fedik fel valódi énjüket. A vizsgálat alatt az egyik résztvevő azt mondta Youngnak, hogy "nappal egy átlagos férj vagyok, de éjjel a legagresszívabb online vadállat lehetek."

"A szórakozáson túl egy új személyiség kitalálása az elfojtott vágyak kielégítésére is alkalmas," derül ki Young tanulmányából. A hálózat-függőség "legnagyobb veszélyének azok vannak kitéve, akiknek nincs elegendő önbizalmuk, gyakran feleslegesnek érzik magukat, vagy úgy érzik, mások nem fogadják el őket úgy, ahogyan vannak."

"Lelkileg sokkal könnyebb olyan valakivel kapcsolatot létesíteni, akivel sohasem fogsz élőben találkozni, és ilyenkor természetesen mindenki túloz, amikor a külsejéről van szó," jelentette ki Ira Winkler, Internet-kutató. "És a cyberszex is könnyebben megy, mint összehozni egy valódi kapcsolatot."

Alvin Cooper, a Stanford Egyetem pszichológusa szerint "az Internet a legnagyobb találmány a randevúzásban a bárok feltalálása óta. Új szexuális forradalomről beszélhetünk."

Az Internet-függők véleményét kutatva a The San Francisco Chronicle felvetette a kérdést a hálózaton is. A legtöbben azt válaszolták, hogy nekik ugyan nincs semmi problémájuk, de ismernek olyanokat, akiknek van.

"Cindy Stocktonból" elismerte, hogy ő bizony "belegabalyodott a hálóba", és estéi nagy részét az AOL chat roomjában tölti. "Olyan közösségi érzésben lehet itt részem, amelyet valódi környezetemben nem tapasztalok," nyilatkozta Cindy.

Szintén az America Online chat roomjából, DanaXFiles szerint "sokan talán túlzásba viszik a dolgot, de a legtöbben csak beszélgetnek egy kicsit, küldenek egy-egy : ) -t, azután kiszállnak". DanaXFiles azt állítja magáról, hogy ő nem függő. "Megvan a saját életem a chat roomon kívül is."

Eközben a cybergyógyászat pedig egyre virágzóbb üzletág lett, már több mint 60 amerikai címen lehet pszichiátriai tanácsadást kérni. A legtöbb címet e-mailen keresztül lehet elérni, de egyes tanácsadókkal interaktív beszélgetés is folytatható. Az árak akár a 90 dollárt is elérhetik egy 30 perces konzultációért. De ha Internet-függőségünket egy cyberpszichiáterrel akarjuk kezeltetni, az egy kicsit olyan, mintha a bárban a pultostól kérnénk tanácsot, hogy miként hagyjuk abba az ivást.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| Internet, cyber-függőség, szexuális, chat room
2002-07-31 18:39:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop