A változás és a gyógyulás lehetősége: amit magunk is megtehetünk

A hozzászokások és a szenvedélyek nem megváltoztathatatlan, gyógyíthatatlan dolgok. Mint már említettük, nagyon sokat tehetünk ellenük. Ha idejekorán felismerjük, hogy valamilyen kémiai anyaghoz vagy viselkedésmódhoz hozzászoktunk, sokféle lehetőség kínálkozik.


A kezelés, a terápia

Az önsegítő csoport vagy a Névtelen Alkoholisták szervezete (AA-Alcoholics Anonymous) lényegében a leszokás, öngyógyítás kollektív formája. Igazából azonban a terápiákhoz sorolható, mert a csoport ellenőrzést, védelmet, változási nyomást gyakorol.


A korai kezelés

Mai ismereteink szerint a szenvedélybetegek terápiája igen eredményes lehet, ha korán kerülnek kezelésbe, és ha a kezelési rendszerek megfelelőek. A közfelfogás általában pesszimista a kezelés eredményességét illetően. Ennek az az oka, hogy évtizedeken át nem megfelelő kezelési módokat erőltettek, főleg az alkoholizmus esetében.


Segíteni másoknak

Lényegében ide tartozik az önsegítés, amikor az azonos bajban szenvedők fognak össze. Kiterjedt önsegítési forma a szenvedélybetegek hozzátartozóinak önsegítő csoportja. Ennek keretében nem csupán a szenvedélybeteg által keltett problémákat és lelki megterheléseket könnyebb elviselni, hanem eredményesen lehet küzdeni a kodependencia ellen is (ilyen például az Al-Anon csoport, alkoholisták vagy drogosok hozzátartozóinak).


Web Design & Development Prowebshop