Alkoholizmus

Az alkohol hatására mind pszichés, mind testi függőség kialakul. Az alkoholizmus általában gátolja a társadalmi beilleszkedés és a munkavégzés képességét, és sok egyéb romboló magatartásformához vezet.

Dohányzás

Az emberek számos ok miatt dohányoznak. Segíthet a leszokásban, ha megtudjuk, miért dohányzunk.

Kábítószer, drog

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segítségkérést. Az alábbiakban áttekintést adunk a legelterjedtebb kábítószerek hatásáról és legjelentősebb egészségkárosító hatásaikról.

Számítógép, internet

Hozzászólás, SMS, bejegyzés, e-mail. Az újabb kutatások szerint az Internet magányossá és depresszióssá tesz, és a lelki betegségek még súlyosabb formáit okozhatja.

Ki lesz alkoholista?

Amerikai kutatók szerint megjósolható, kiből lesz később alkoholista, annak alapján, hogy fiatal korában hogyan reagál az alkoholra.


Mikortól számít alkoholproblémának az esti sörözés?

Kultúránkban elképzelhetetlenül hosszú idő óta jelen van az alkohol. Nem vagyunk ezzel egyedül: nemcsak a nyugati kultúrában vannak jelen az elsősorban erjesztett italok mint tudatmódosító szerek, hanem a világ majdnem minden civilizációjában és kultúrájában. De vajon mikortól számít veszélyesnek például az esti sörözés?


Tévhitek az e-cigarettával kapcsolatban

Az e-cigarettát reklámozók azt állítják, hogy az e-cigaretta ártatlanabb, mint a hagyományos dohányzás, sőt segíthet is a leszokásban.


Izgalomkeresés

Nem mindenki kedveli az ejtőernyős ugrást vagy a bázisugrást, de vannak, akiknél minél magasabb az adrenalinszint, annál jobban élvezik az extrém tevékenységeket. Vajon miért merész az egyik ember, és miért nem az a másik?


Koffeinérzéketlenség, amikor már semennyi sem elég – mit tegyünk?

A koffein ugyan kismértékben rendkívül hasznos tud lenni, viszont nagymértékben meglehetősen káros. Vérnyomásproblémákat okozhat, ám van, akinél teljesen más történik. Mi a helyzet akkor, amikor egyszerűen már hozzászokott a szervezetünk a túl sok koffeinhez? Hogyan ismerhetjük fel, és mit tegyünk ellene?


Bánatra nem a vásárlás a gyógyír

Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint a szomorúságra nem a vásárlás a megoldás. Gyakori ugyanis, hogy az emberek rosszkedvüket, bánatukat vásárlásba fojtják, ez azonban senkinek sem használ, legfőképpen a pénztárcának nem.


A napozás is lehet szenvedélybetegség

Bőrgyógyászok már régóta sejtik, hogy egyesek ugyanúgy szenvedélybeteg módjára napoznak, mint ahogy mások isznak vagy drogoznak, és minden figyelmeztetés ellenére sem képesek felhagyni káros szokásukkal.


Hogyan őrizzük meg biztonságunkat szerencsejáték közben?

Vannak, akik a szórakozás és kellemes időtöltés kedvéért űznek szerencsejátékokat, míg mások úgy tekintenek rá, mint pénzkereseti forrásra, ezért többet költenek, mint amennyit megengedhetnek maguknak, sőt, mit több, a szerencsejátékkal szeretnék elterelni figyelmüket mindennapi problémáikról.


A kognitív viselkedésterápia megszabadíthat az internet függőség csapdájából

Nem csak a számítógépes játékok tehetnek függővé, hanem például néha az internetes vásárlás is. Egyre több emberben alakul ki internet-függőség. Ha elvesztették az irányítást viselkedésük felett, ideje szakember segítségét kérni.


Milyen hatással van a közösségi média a pszichénkre?

Jelenleg a közösségi média és a pszichés betegségek között fennálló kapcsolatról nincsen konszenzus, ezért ajánlások is nehezen fogalmazhatók meg.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop