Szorongással küzdenek a brit fiatalok

Egy frissen közzétett kutatás eredményei szerint nagyszámú fiatal küzd Nagy-Britanniában szorongással. Sokan naponta tapasztalják az iskolai, munkahelyi és megélhetési problémák okozta stressz tüneteit, de ha tehetik, inkább nem beszélnek róla.

pánik, szorongás, stressz, elfojtás | InforMed Hírek7   InforMed
A fiatalok kétharmada szorong

A YouGov megbízásából, 2000 felnőtt brit megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint komoly aggodalomra ad okot a fiatal, 18 és 24 év közötti korosztály mentális egészsége. A korosztályba tartozó megkérdezetteknek ugyanis mintegy kétharmada hetente tapasztalja a stressz és szorongás kellemetlen tüneteit.

A kutatás szerint a probléma leginkább a nőket érinti. Körükben háromból egy, a férfiak körében viszont csak minden tizedik válaszadó érzékeli – saját bevallása szerint – majdnem minden nap a szorongás lelki és fizikai hatásait.

A problémák háttérében az esetek többségében a pénzügyi kilátások, munkahelyi és iskolai gondok állnak. A válaszadók 45 százaléka anyagi helyzete, 33 százaléka a munkahelyi és szakmai lehetőségei miatt aggódik, 29 százaléka esetében pedig az iskolai, egyetemi nyomás okoz lelki problémákat.

Nem ismerik el, hogy gondjuk van

A kutatást értékelő szakértők szerint a szorongók nagy aránya is rendkívül aggasztó, de még veszélyesebb, hogy sokan egyáltalán nem kérnek segítséget problémáik kezeléséhez.

A felmérés során többen mondták ugyan, hogy barátoknál, családtagnál keresnek támogatást, de sokan inkább titkolják, mint elismerik, hogy problémáik vannak. A kutatás szerint az érintettek 31 százaléka egyáltalán nem beszél félelmeiről és aggodalmairól, ami a szakértők szerint különösen veszélyes lehet: hátráltathatja a felépülést és súlyosbíthatja a tüneteket.

A kulturális tényezők hatása

- Egy ilyen adat értelmezése nagy óvatosságot igényel – figyelmeztet a kutatással kapcsolatban Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese.

A szakértő szerint az ilyen típusú problémák felderítésében nagyon bizonytalan eredményeket hozhatnak az önkitöltős kérdőívek, mivel a szorongás elismerése illetve eltagadása ezer kulturális tényezőtől függ. Ezek között a nemek társadalmi szerepe, és a velük kapcsolatos elvárások különösen jelentősek. Síklaki szerint éppen ezért e tekintetben az a megjegyzés Magyarországon különösen megszívlelendő, hogy nagy azoknak az aránya – különösen a férfiak körében –, akik nem ismerik el, hogy szorongás gyötörné őket.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)
| pánik, szorongás, stressz, elfojtás
2009-10-11 22:03:52

Web Design & Development Prowebshop