Könnyen eltörik a mécses?

Ha legközelebb egy érzelmes film megríkat, gondoljunk arra, hogy minderről nem mi, hanem a szerotinin szintünk tehet. Egyesek érzelmes helyzetekben hamarabb elsírják magukat, mint mások, mert különbözik náluk ennek a neurotranszmitternek a mennyisége.

érzelem, sírás, szerotonin, antidepresszáns | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A rotterdami Erasmus-központ kutatócsoportja Frederick van der Veen vezetésével 25 önkéntes résztvevőnek – valamennyien nők – vagy egyetlen adag, a szerotonin szintet rövid időre emelő paroxetint (SSRI, szelektív szerotonin visszavétel-gátló) vagy placebót adott. Négy óra elteltével a résztvevők két film egyikét nézték meg, vagy a Brian’s Song-ot, amelyben a főhős rákban meghal, vagy az Egykoron harcosok voltunk című drámát a családban elkövetett erőszakról. A végén megkérték őket, jelezzék, bizonyos jeleneteken sírtak-e, és ha igen, mennyire.

Másnap a résztvevők a másik filmet nézték meg, és a kezelésüket fölcserélték. – Függetlenül attól, melyik filmet látták az önkéntesek, megállapítottuk, hogy a paroxetinnek erős és következetes hatása volt – mondja a kutatás vezetője –, a magasabb szerotoninszint kevesebb sírást eredményezett.

Bár az SSRI-ket a depresszió kezelésére alkalmazzák, hangulatjavító hatásuk csak mintegy hat hét elteltével mutatkozik meg. A vizsgálatban résztvevő nőknél nem a hangulat változása volt a lényeges, hanem egyetlen adag paroxetin közvetlen hatására voltak kíváncsiak a kutatók. Van der Veen szerint az eredmények megmagyarázzák, miért számolnak be egyesek érzelmi tompaságról, ha antidepresszánsokat szednek.

New Scientist, kép: sxc.hu
| érzelem, sírás, szerotonin, antidepresszáns
2010-08-02 11:40:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop