Készüljünk fel az őszre – győzzük le a stresszt!

A stressz elszívja az életerőnket, okozza akár egy váratlan rossz hír, egy utálatos főnök vagy egy esős, szürke nap.

stressz | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A stresszt valójában nem is a történés jelenti, hanem az, ahogyan mi reagálunk rá. Ebben rejlik az ellene való küzdelem kulcsa is. Nem árt, ha tudjuk, mi váltotta ki a stesszt. „Készen kell rá lenni”, mondja Hamlet, így aztán, ahogy közeledik az ősz, a tél és a rossz idő, készüljünk fel mi is, nézzük meg, melyek a stresszt kiváltó legvalószínűbb okok:

Pénzügyi gondok

A stressz általában a téli hónapokban támad. A fűtésszámlák ilyenkor magasabbak, ez kellemetlen, még ha nem a legrosszabb is az anyagi helyzetünk. Jó, ha félreteszünk egy kis tartalékot a váratlan esetekre.

Egészségi állapot

Dr. Selye János szerint minden negatív eseményre adott stresszreakció felér egy infarktus századrészével. Ne hagyjuk, hogy a feszültség felgyűljön bennünk. Jó ötlet leltárt készíteni azokról a dolgokról, amelyek a leggyakrabban zavarnak. Írjuk le ezeket, és azt is, milyen megoldást választunk a stressz kezelésére.

Család

A személyes ellentétek, súrlódások okozzák a legtöbb stresszt. Ahogy hűvösebbre fordul az idő, jobban össze vagyunk zárva, mint nyáron. A veszekedések szikrája hamarabb belobban. Erre is van megoldás, iktassunk be sétákat, kocogjunk vagy fussunk, amilyen gyakran csak tudunk. Hazaérve hajlamosak vagyunk a dolgoknak a jó oldalát látni.

Időjárás

Ha úgy esik, mintha sose akarna elállni, vagy épp derékig ér a hó vagy süvít a szél, elfog minket a túlélésért való aggodalom ősi stresszélménye. Még ha nem is fenyeget természeti katasztrófa, csak épp nedves és hideg az idő, készüljünk fel rá.

Régen, a villany feltalálása előtt az emberek több időt töltöttek sötétben, ma is ránkfér néha egy kis meditálás a pozitív érzésekről.

Magány

Lehet, hogy nem is tudunk róla, de mindannyiunkban ott van a gyerek, aki azt szeretné, hogy kényeztessék. Az egyedülállók számára a tél különösen nehéz időszak, nincs ugyanis részük abban a szívmelengető élményben, amikor a család összebújik a kandalló előtt.

Ne hagyjuk, hogy a magány elhatalmasodjék rajtunk. Keressünk társaságot, vegyünk részt egy kórus, színjátszókör vagy klub munkájában. Ha valakivel törődünk, mi magunk is jobban érezzük magunkat. Próbáljunk meg a zimankós időben úgy küzdeni a stressz ellen, hogy önmagunkban keressük a boldogságot.
| stressz
2010-09-02 13:58:13

Web Design & Development Prowebshop