A poszttraumás stressztől szenvedőknél nagyobb a szívkockázat

A poszttraumás stresszben (PTDS) szenvedő háborús veteránoknál nagyobb eséllyel jelentkezik szívbetegség, mint azoknál a katonatársaiknál, akiknél nem diagnosztizálták ezt a pszichés zavart - állapították meg amerikai kutatók.

poszttraumás stressz, PTDS, szívbetegség | MTI Hírek 2011 ;8
Ramin Ebrahimi kutatásvezető, egy háborús veteránokat kezelő Los Angeles-i orvosi központ munkatársa elmondta, hogy eddig főként pszichológiai rendellenességként tekintettek a PTDS-re, ám egyre többet tudnak meg arról, hogy más jellegű orvosi problémákat is jelent az érintettek számára.

A PTDS olyan traumák elszenvedőinél vagy szemtanúinál jelentkezik, mint az erőszak vagy a megerőszakolás, de például a természeti katasztrófák túlélőinél is felbukkanhat.

Ebrahimi és csoportja 637 háborús veteránnál végzett szívvizsgálatot, közülük 88-nál állapítottak meg PTDS-t. Utóbbiak 75 százalékánál találtak beszűkült szívartériákat, míg a PTDS nélkül élő csoportban csak 59 százalékos gyakorisággal fordult ez elő. A követés átlagosan három és fél éve alatt a háborús veteránok közül a PTDS-el diagnosztizáltak 17 százaléka halt meg, míg a másik csoport tagjai közül csak 10 százalék. A vizsgálatba bevontak átlagéletkora - PTDS-el és anélkül is - 60 év körül volt, a veteránok nagy többsége férfi volt.

A tanulmány az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban jelent meg.
| poszttraumás stressz, PTDS, szívbetegség
2011-06-01 14:14:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop