Röviden a szorongásos problémákról

Amikor szorongásos zavarokról beszélünk, a tünetek központjában érthetően a szorongás, annak testi és lelki tünetei állnak. Ha a szenvedő betegek oldaláról közelítjük meg őket, az alábbi kérdések szoktak felmerülni: "Nem tudom megoldani a problémámat." "Nem tudom elvégezni a munkámat". "Ideges vagyok", "Szorít a szívem, nem kapok elég levegőt", illetőleg ehhez hasonlók.

szorongás, pánikbetegség, fóbia, poszttraumás, stressz, szindróma | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
A szorongásos panaszok jelentkezhetnek testi tünetek formájában ("a szívemre, a gyomromra ment az idegesség, állandóan fáj a fejem"), ám a fordítottja is előfordul. Ekkor a páciens úgy véli, valamiféle testi betegség a forrása szorongásának.

A szorongás jelentkezhet időszakosan, rohamok formájában, és lehet tartósan, krónikusan fennálló. Súlyosságának, tartósságának mértéke többé-kevésbé negatív módon kihat az életminőségre, további panaszokat okozva. Ezek közül a depressziós panaszok, és az alvászavarok emelhetők ki, illetőleg mindezek folyományaként a munkavégző képesség romlása, szociális-társas kapcsolatok kedvezőtlen alakulása, és az élettér beszűkülése. Pszichiátriai értelemben a következők sorolhatók a szorongásos kórképek csoportjába.

Elsőként talán a legismertebbet emelhetnénk ki közülük: ez pedig a pánikbetegség.

Ami a szívünket fojtogatja

Pánikbetegség esetében a szorongásos panaszok - fulladás, erős szívdobogás-érzés, remegés, izzadás, hasi panaszok, halálfélelem - váratlanul lépnek fel rohamok formájában. Mivel ezek az ijesztő panaszok kiszámíthatatlanul jelentkeznek, egy idő után a betegek - félve tőlük - egyre kevésbé mernek kimozdulni otthonukból, arra csak társsal vállalkoznak, így mozgásterük jelentősen beszűkülhet.

Az úgynevezett fóbiák - bizonyos dolgoktól való félelmek - is a szorongásos kórképek közé sorolandók. Ez a fóbia megnyilvánulhat éppen a fentiekben említett formában (agorafóbia), jelentkezhet például szerepléskor (szociális fóbia), vagy vonatkozhat egy meghatározott dologra (simplex fóbia - például pókra, kígyóra kiterjedően).

A kényszerbetegségnek nevezett kórképre jellemző, hogy az illetőnek kényszerítő erővel tolulnak gondolataiba értelmetlennek, célszerűtlennek, én-idegennek megélt képzetek. ezeken a kényszergondolatokon túlmenően jelentkezhetnek nálunk olyan cselekedetek, magatartások - válaszul a kényszeresen fellépett gondolattartalmakra - melyeket kényszerítően merev szabályok szerint kell kivitelezniük.

Szorongás egyrészt maguktól a kényszergondolatoktól, illetőleg kényszercselekedetektől, van, másrészt akkor lép fel, ha éppen ezek kivitelezésébe akadály gördül.

Generalizált, általános szorongásos betegségről akkor beszélhetünk, ha hosszú hónapok óta, folyamatosan fennállnak a szorongás tünetei.

Egy korábban kevéssé ismert, viszont az utóbbi időben egyre inkább a figyelem középpontjába kerülő tünetegyüttest jelöl poszt-traumás stressz szindróma elnevezéssel illetett kórkép. Súlyos balesetet elszenvedettek, durva lelki-fizikai bántalmazásban részesültek, természeti katasztrófák áldozatai nyomasztó, visszatérő visszaemlékezéssel élik át elszenvedett élményeiket, mely igen intenzív szorongással jár. Ez utóbbi panasszal is vélhetően jóval többen küszködnek, mint amennyi felszínre kerül.

Természetesen kiemelendő, hogy fontos testi betegség meglétét kizárni, mielőtt egyértelműen szorongásos eredetűnek vélelmeznénk a tüneteket. Ugyanakkor fontos egy negatív testi vizsgálati eredmény után, és a szorongásos panaszok fennállásakor az ehhez igazodó szakszerű terápia bevezetése, hiszen jól kezelhető, gyógyítható problémáról van szó.

| szorongás, pánikbetegség, fóbia, poszttraumás, stressz, szindróma
2002-07-18 12:51:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop