MRI-vel a tudatalatti felé

MRI, stressz, tudatalatti | Népszabadság   Népszabadság
Napjainkban egyre többen szenvednek traumatikus megbetegedések okozta pszichés zavarokban. Az ilyen rendellenességek egyik típusa a poszttraumás stresszbetegség (PTSD), ami az embereknek legalább egy százalékát érinti élete során. A PTSD-ben szenvedő betegeket erős félelem, kilátástalanság, rémület gyötörheti, rendszerint rémálmok, felvillanó vagy filmszerűen lepergő képek formájában. A tünetek néha csak évekkel vagy hónapokkal a traumatikus élmény után jelentkeznek.

A betegséget olyan súlyos megrázkódtatás válthatja ki, ami túllép az emberi tapasztalatok szokásos határain. Gyakran lép fel természeti katasztrófák és közlekedési balesetek túlélőinél, háborút megjárt katonáknál, kínzások és nemi erőszak áldozatainál.

Az utóbbi években hazánkban és közvetlen környezetünkben is több olyan tragédia következett be - az árvizek, a jugoszláviai háború... -, ami miatt sokan kényszerültek elhagyni otthonukat, és szinte mindenüket elvesztették. A magyarországi befogadóállomásokon egy speciális munkacsoport foglalkozik a PTSD-ben szenvedő menekültek kezelésével. A betegség gyógyítása általában viselkedésterápiából, szorongásoldó, hangulatjavító gyógyszerek adásából és pszichoterápiából áll. A stresszbetegség a páciens elmondása alapján legtöbbször könnyen diagnosztizálható, de a betegeknél gyakran fellép az a pszichológiai védekező mechanizmus, amely során az áldozat kizárja emlékezetéből azt a részt, ami őt az átélt traumára emlékezteti. Ilyen esetekben segíthet a betegség felismerésében az az új módszer, amit a tel-avivi Sourasky Orvosi Központ kutatói dolgoztak ki a valódi stresszbetegek és a szimulálók elkülönítésére. Kísérleteik során egészséges és PTSD-ben szenvedő izraeli katonáknak háborúval kapcsolatos, és attól független fotókat mutattak, miközben funkcionális MRI készülékkel figyelték a különböző agyterületek aktivitását. A katonák egy öltönyös és egy egyenruhás alakot láttak felvillanni, először csak olyan rövid időre, ami alatt a kép tudatosan nem azonosítható, majd egyre növelték az időtartamot addig, amíg könnyen felismerhetővé vált a fotó. A valódi betegeknek hosszabb ideig tartott az erőszakkal kapcsolatos képek azonosítása, annak ellenére, hogy az MRI ennek épp az ellenkezőjét mutatta. Akkor, amikor az idő túl rövid volt a tudatos azonosításra, a PTSD-ben szenvedő katonák azt állították, hogy nem látták a képet, az agyuk tárgyak felismeréséért felelős területe viszont háromszoros aktivitást mutatott egészséges társaikéhoz képest. Az orvosok szerint korai lenne kijelenteni, hogy az MRI-vel csalhatatlan diagnózist lehet felállítani a PTSD-ről, de a módszer használhatónak tűnik abban, hogy képet kapjunk a tudatalatti folyamatokról, az emlékkiesések hátteréről és más pszichikai védekező mechanizmusokról.

| MRI, stressz, tudatalatti
2002-07-10 19:30:08

Web Design & Development Prowebshop