Hogyan előzze meg a dühkitöréseket?

Dühösen üvöltenek a filmekben, a tévé sorozatokban, a valóságshow-kban, a számítógépes játékok is tele vannak agresszióval – azt hihetnénk, divat a dühöngés.

dühkitörés, stressz, vérnyomás | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A harag, a düh azonban az egészségre is ártalmas, felszabadulnak ugyanis a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizon, és emelkedik a vérnyomás. Ha Ön gyakran elveszti a fejét, olvassa el az alábbiakat, biztosan talál hasznos ötleteket dühe fékezésére:

Ne veszekedjen este 9 után

Az esti veszekedések könnyen járhatnak elszabadult indulatokkal, az emberek fáradtak, ekkorra néha már be is csíptek. Gyakori, hogy egy egyszerű szóváltásból ádáz vita kerekedik. Jó, ha a párok megbeszélik, hogy egy bizonyos időpont után nem tárgyalnak meg fontos ügyeket.

Viseljen a csuklóján rugalmas gumipántot

Van, aki a düh levezetésére valami nyugalmas tájat képzel el, mások azzal is próbálkoznak, hogy egy gumipántot viselnek a csuklójukon. Ha érzi, hogy kezdi elveszíteni a fejét, szorítson a pánton annyira, hogy csípje a bőrét. Álljon meg egy pillanatra, vegyen nagy levegőt, így jó esélye van arra, hogy elkerülje a dühkitörést.

Agresszió helyett nyugodtan álljon ki magáért

Sokan ezért veszítik el a fejüket, mert nem tudják elmondani, amit akarnak, nem tudnak kiállni magukért. A felgyülemlett feszültség aztán előbb-utóbb kitör. Mondja ki, amit szeretne, ne fortyogjon.

Teremtsen magának több szabadidőt

Sokan dolgoznak erejükön felül, ezért állandóan ingerültek, dühösek. A pszichiáter sem tud segíteni akkor, ha nem tesz Ön is valamit. Már napi 20 perc séta is segít, de a legfontosabb a pihentető alvás.

Mozogjon, eddzen

Az edzés kiváló a stressz elleni küzdelemben, ha csökken a stressz, csökken az ingerlékenység és a düh is. Kocogjon, járjon edzőterembe, fallabdázzon, kerékpározzon – bármit, ami megemeli az endorfin, a boldogsághormon szintjét.

Fogyasszon kevesebb alkoholt

A dühkitörésre hajlamosak valószínűleg tapasztalták már, hogy az alkohol csak ront a helyzeten. Csökkentse az adagot, vagy egyáltalán ne fogyasszon alkoholt.

Igyon több vizet

Iskolában végzett vizsgálatok szerint a tanulók jobban tudnak összpontosítani és nyugodtabbak, ha elegendő vizet isznak. Biztosan működik.

Étkezzen rendszeresen

Rohanó világunkban az emberek gyakran hagyják ki a reggelit, vagy akár az ebédet is, ám a szervezetnek rendszeresen van fűtőanyagra szüksége. Az éhes ember ingerlékenyebb.

Négy fontos dolog

Lépjen egyet hátra – fogjon valamit a kezébe – számoljon tízig – vegyen mély lélegzetet.

Forrás: netdoctor

| dühkitörés, stressz, vérnyomás
2014-04-14 11:18:24


Gyermekvárás és depresszió

A 25 éves kor alatti terhes londoni nők kétharmadának van mentális egészségi problémája a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) Egészségügyi Kutatóintézete ...


A félelem tönkreteheti a karrierünket

Ha az ember fél a kígyótól, póktól, vagy akár csak a saját árnyékától is, az még nem teszi tönkre az életpályáját, de mi van akkor, ha valaki attól retteg, hogy ...


A pánikroham tünetei

A pánikroham hirtelen ránktörő félelemérzéssel jár, ráadásul bármikor előfordulhat, még álmunkban is. Sokan összetévesztik a szívrohammal, olyan erős halálféle...


A stressz tíz testi jele

Mindannyiunkkal előfordul, hogy feszültebbek vagy éppen levertebbek vagyunk a szokásosnál, ez sajnos a modern élet velejárója. A krónikus stressz állapot - erősen megte...


A pánikbetegség jól gyógyítható

Pánikrohamot minden tizedik ember átél élete során legalább egyszer, de a pánikbetegség a lakosság 2-4 százalékát érinti, nőknél gyakoribb. Nem mindig egyértelmű m...