Hogyan okoz infarktust a stressz?

A stresszről köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de most a Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatói felállítottak egy elméletet, hogy ez hogyan történik. Tanulmányuk a The Lancet című orvostudományi folyóiratban jelent meg.

infarktus, stressz, szív- és érrendszeri betegség, kockázat, érzelmek, amigdale | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az érzelmek feldolgozásában elsődleges szerepet játszó agykéreg alatti mag, az amigdale a stressz hatására a csontvelővel több fehérvérsejtet termeltet, az artériák gyulladást okozva. Ez okozhat mellkasi fájdalmat (angina pectoris), szívinfarktust, vagy stroke-ot.

Az amigdale, mint a latin név mutatja, mandula formájú kéreg alatti mag, mely mélyen a halántéklebeny középső részében található idegsejt csoportokból áll, fontos szerepet játszik a félelemre és az örömre adott válaszban.

A kutatók két tanulmány adatait dolgozta fel. Az első 293 beteg agytevékenységét vizsgálta, továbbá a csontvelőt, a lépet és érrendszerüket. Négy éven át követték a pácienseket, hogy kiderítsék, kialakult-e náluk szív- és érrendszeri betegség. 22-en betegedtek meg, és kimutatható volt náluk az amigdale fokozott tevékenysége.

A második vizsgálatban 13 betegnél kutatták a stressz szint és a gyulladásos folyamatok közötti kapcsolatot., Megállapították, hogy akiknek a legmagasabb volt a stressz szintje, azoknál volt a legintenzívebb az amigdale aktivitása és a vérben és az artériákban több bizonyítékot találtak a gyulladásra.

Az elmélet alapján a stressz oldása olyan előnyökkel járhat, amelyek túlmutatnak a lelki egészség javításán, de további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítésére.

| infarktus, stressz, szív- és érrendszeri betegség, kockázat, érzelmek, amigdale
2017-01-15 21:56:49

Web Design & Development Prowebshop