Kényszerbetegségek

A kényszergondolatokkal és kényszeres cselekedetekkel jellemezhető kényszerbetegség nem ismeretlen a pszichiáterek előtt.

kényszerbetegség | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Az átlagemberek, de még az ebben szenvedők előtt sem ismert azonban, hogy egy olyan kínzó, energiát és időt felemésztő tünetegyüttesről van szó, mely gyógyítható, kezelhető, megszüntethető.

Kényszergondolatok megjelenése esetén arról van szó, hogy az illető személy gondolatai közé állandóan visszatérő, nem kívánt módon kínzó tartalmú, zavaró, netán rosszindulatú cselekedet megtételére ösztönző gondolat tör be.

Az érintett tisztában van a gondolat irrealitásával, érzi, hogy ez személyiségétől távol áll, azonban mégis félelemmel töltheti el, hogy megteszi a "sugallt" cselekedetet.

Önmagában is zavaró körülmény, hogy a visszatérő - úgynevezett sztereotip - gondolatok az általános gondolkodás folyamatát rontják. Példát hozva nem ritka, hogy igen tisztességes, vallásos emberek kénytelenek állandóan, kényszerítő erővel trágár, obszcén szavakra gondolni, vagy - rendkívül súlyos formában - például az édesanya állandóan arra kényszerül gondolni, hogy bántalmazni kell(ene) gyermekét.

Kényszercselekedetekről akkor beszélünk, amikor valakinek tételesen is meg kell tennie azt, amire - kényszeresen - gondol. A kényszercselekedetek általában valamiféle rossz elkerülését célozzák, megakadályozásuk ennélfogva rendkívül nagy szorongást válthat ki.

Ezen tematikának megfelelően - tehát, hogy valamilyen nem kívánt eseményt hárítsanak el - leggyakoribbak a tisztálkodással, ellenőrizgetéssel kapcsolatos kényszerek. Mindnyájunkra jellemző lehet, hogy egy reggeli dallamot hallva a rádióban egy darabig azt dudorásszuk, vagy visszalépünk ellenőrizni, tényleg bezártuk-e az ajtót.

Kényszercselekedetek esetében azonban lényegesen többről van szó: a gyakori ismételgetések, melyek a legsúlyosabb esetekben megfelelő rituálék, forgatókönyv szerint játszódnak le, rengeteg időt és energiát rabolnak el az érintettektől. Sgy korlátozódik szabadidejük, belefáradnak az állandó tisztogatásba, rakodásba, rendezkedésbe, sőt, olyan súlyos helyzet is előadódhat, hogy képtelenek ellátni mindennapi feladataikat, iskolai, munkahelyi problémájuk adódik, és a társas kapcsolatok is súlyosan érintettek lesznek. Sokszor ezek egyenes következménye lehet az elmagányosodás, izolálódás.

Általánosságban elmondható, hogy probléma mind a nők, mind a férfiak körében előfordul. Általában a fiatalkor jellegzetessége a tünetek megjelenése: serdülőkor, fiatal felnőttkor táján szoktak megjelenni.

A tünetek hajlamosak elhatalmasodni, kiterjedni - melynek nyomán nem ritka, hogy szembesülve a kényszerek okozta nehéz helyzettel - depressziós tünetek bontakoznak ki. Ezek pedig az alapképet tovább súlyosbítják.

A kényszerbetegség lefolyása általában krónikus, elhúzódó. A nemegyszer egyébként is precíz, pedáns, túl lelkiismeretes alapszemélyiségre rárakódó kényszerek hol nagyobb, hol kisebb intenzitással kezelés nélkül az egész élet folyamán fennmaradnak.

Szerencsére a terápia megoldott. Megfelelő gyógyszerek állnak rendelkezésre a gyógyításhoz, ezen túlmenően pedig elsősorban úgynevezett viselkedési előírások, pszichoterápiás módszerek segítenek a tünetektől megszabadulni. Mindenképpen hangsúlyozni kell viszont, hogy a javulás és a gyógyulás hosszadalmas folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Hónapok szükségesek hozzá, a terápia azonban megéri, hogy egy egész életen át végigvonuló tünetegyüttestől szabadítsa meg az ezzel élőket.

| kényszerbetegség
2007-12-10 17:01:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop