A pánikbetegség nem csak a fejünkben van

LOS ANGELES, USA. A "pánik" valóban jó szó a betegségre, mert éppen az történik: szapora szívverés, verejtékezés, fulladás.

pánikbetegség, szorongás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Henderson, E.

A pánikbetegek számára a roham rosszabb, mint amit mi valaha is el tudunk képzelni, mert a betegnek épp a képzelete zavarodik meg.

A Diamon Barban élő volt titkárnőnek, Liznek, ha rohama van, olyan, mintha túlságosan is öntudatánál lenne. Egy köhögés vagy tüsszentés sem hétköznapi dolog, hanem olyasvalami, amibe belekapaszkodik és felnagyítja.

"Egy pici fájdalomtól is már a halálomon voltam" " meséli Liz, aki neve elhallgatását kérte. " Az ember aggódó része felfokozza ezeket az érzéseket, ettől a szorongás."

Az UCLA pszichológusa, Michelle Craske a hiperérzékenységet az ember saját testétől való félelemként jellemzi, ez az uralkodó tendencia a pánikbetegség kutatásában. Valakinek szúr valamije, és azonnal azt képzeli, hogy rákja van, mondja Craske.

Az igazi pánikbetegek azt hiszik, hogy menten megőrülnek vagy rögtön meghalnak. A rohamok sűrűn jelentkeznek, általában minden előjel nélkül, és típusosan 10 percen belül tetőznek. Azonban a pánikbetegek számára ez a 10 perc is maga az őrület. A dolog lényege abban van, hogy ezek a rohamok nem jelezhetők előre, épp ez különbözteti meg a betegséget például a lámpaláztól vagy egyéb szorongásoktól.

A kutatók szerint a betegség valószínűleg genetikus, a szülő egyenesen örökíti, és minden bizonnyal egy kémiai egyensúlytalanság az oka.

"Ez nem valami képzeletbeli, bebeszélt dolog, hanem patológiai rendellenesség" " állítja dr. John Murphy, Beverly Hills-i pszichiáter, aki társával, Dennis Munjackkal klinikai teszteket végez, ahol pánikbetegeken újfajta gyógyszerekkel kísérleteznek.

"Legjobb tudomásunk szerint a pánikbetegséget a kémiai egyensúly felbomlása okozza. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez az agyban, a véráramban vagy a légutakban történik-e."

Liz hét éve él együtt a betegségével, azóta tanulmányozza. Már felismeri a kialakulóban levő pánikrohamot. Még most is, mintha hangyák mászkálnának az arcán.

"A fiamnak is van [ez a betegsége], és ez nagyon elszomorít. Az ember nem szeretné átörökíteni. És kihatással van a gyerekeimre, a férjemre is. Rémes."

Dr. Stuart Shipko pasadenai pszichiáter szerint szerte a világon 75-ből 1 ember szenved pánikbetegségben. A betegek 12-szer gyakrabban kerülnek a sürgősségi osztályokra és 700-szor több alkalommal keresik fel az orvosi rendelőt, mint az összlakosság.

1999-ben a popkultúra is divatba hozta a pánikbetegséget. Robert De Niro és James Gandolfini különböző filmekben pánikrohamok miatt keresték fel a pszichiátert. Olyan hírességek, mint Kim Basinger vagy a showman, Donny Osmond beismerték, hogy pánikrohamoktól és szorongástól szenvednek.

Dr. Shipko, a Panic Disorders Institue vezetője és a https://www.algy.com/pdi honlap alkotója szerint a betegség nem új jelenség. És az orvosok nemigen tudnak vele mit kezdeni.

"Országunkban az a valódi segítség, amit a pánikbetegeknek adni tudunk, távolról sem elégíti ki az igényeket " mondja. Személy szerint én mint klinikus gyors előrehaladást tudtam elérni, mert az interneten kapom az információt. Ráadásul ezrével látok pánikbetegeket és elkezdtem levonni a saját közvetkeztetéseimet."

Shipko honlapján megtalálhatók elméletei a pánikbetegség, az epeömlés és a gastroesophagias reflux közötti kapcsolatról. Írt a pánikbetegek 24 órás periódus alatt megfigyelhető extrém pulzusváltozásairól is.

A honlapon a pánikbetegek kérdéseket is tehetnek fel, valamint információcserére is van lehetőség. Dr. Shipko sok kérdést személyesen válaszol meg, és azt mondja, nagyon sokat tanult "a tudós polgároktól".

"Vezetek egy csoportot, ott az egyszerű emberek sokkal okosabbak, mint az orvosaik" " állítja.

Lorit, aki most laramie-i otthonából működik közre dr. Shipko honlapján, az önnevelés segítette. Lori gyerekkora óta pánikbeteg és számtalan terápiában vett már részt. Amikor legkisebb fián is mutatkoztak a betegség tünetei, Lori kutatásokba kezdett. Most egészségneveléssel foglalkozik, és könyvet ír a gyerekkori szorongásos betegségekről.

"Mi nagyon sok információt cserélünk " mondja Lori. " A honlap nem szándékozik átvenni az orvos szerepét, de segít abban, hogy valaki megfogalmazza a kérdéseit az orvosnak. Nagyon sok embert el tudunk érni."

Hogy pánikbetegségén úrrá tudjon lenni, Liz, aki dr. Murphy betege, figyelemelterelő technikák és gyógyszeres kezelés kombinációját alkalmazza. Nem mindig esik azonban egybe a pánikbetegség biológiai és kognitív terápiás megközelítése.

A Craske Anxiety Behavioral Program-jában az UCLÁ-n részt vevő betegek például tanulnak a szorongásról. A program 12-16 ülése alatt megtanulják kontrollálni a lélegzésüket, és rákényszerülnek, hogy szembenézzenek a pánikroham alatt jelentkező tünetekkel. Az agorafóbiásokat olyan szituációkba hozzák, amelyektől félnek: lift, autóvezetés vagy az, hogy magukra hagyják őket, azért, hogy megtanuljanak kevésbé félni. A program nem alkalmaz gyógyszeres kezelést, bár dr. Craske a klinikai gyakorlatában felírhat gyógyszereket.

Dr. Shipko elmondta, hogy mire a betegek elérnek a Panic Disorders Institute-ba, már konkrét orvosi bizonylatot akarnak, annak a bizonyítékát, hogy nem őrültek meg. És azt is akarják, hogy azonnal szüntessék meg a rohamaikat, még ha ez gyógyszeres kezeléssel jár, akkor is.

"A kritikus dolog a rohamok megállítása " mondja dr. Shipko. Ha a rohamokat leállítjuk, az betegek többségének már nem lesz fóbiája vagy depressziója, általában képesek a normális életvezetésre."

Az orvosok gyakran írnak fel antidepresszánsokat, benzodiazepineket (Klonopin és Xanax) és monomain-oxdáz inhibitorokat (MAOI), mint a phenalzin. A szelektív szerotonin inhibitorok (SSRI), mint a Zoloft vagy a Paxil is bekerült az alkalmazott gyógyszerek közé. De minden gyógyszernek vannak mellékhatásai és kockázatai, és potenciálisan addiktívak is.

"Az egész nem fekete-fehér, hogy az ember vagy összeszedi magát, vagy hogy ez egy neurológiai betegség, amit gyógyszeresen lehet kezelni. Nem vagy-vagy, hanem mindkettő."

Megjelent: Los Angeles Daily News

| pánikbetegség, szorongás
2002-07-31 17:08:17


Web Design & Development Prowebshop