A stressz okozta molekuláris elváltozások

Heidelbergi kutatók elsőként mutatták ki a pszichés stressz molekuláris szintű elváltozást okozó hatását az emberi szervezetben.

stressz, NF-kappa-B faktor | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Számos tanulmány eredményei tanúsítják azt, hogy az éveken át tartó pszicho-szociális stressz különböző betegségek kialakulásához vezethet. Azok az emberek, aki nagy nyomás alatt vannak a munkahelyükön, kevés pozitív élettapasztalattal rendelkeznek vagy nehéz szociális helyzetben vannak, sokkal nagyobb eséllyel „pályáznak” például az érrendszeri megbetegedésekre, tehát akár arteriosclerózisra is, ezáltal közvetve a szívinfarktusra illetve a szélütésre is.
A német tudósok úgy találták, hogy a stresszel teli szituációk a sejtekben egy bizonyos faktor aktiválódását okozzák, mely a fertőzések és degeneratív elváltozások kialakulásáért tehető felelőssé.
A kulcs molekula a stressz reakciók során az NF-kappaB faktor, amely fontos szerepet játszik a krónikus betegségekben és az öregedésben.
A stressz reakció megfigyeléséhez 19, 30 évesnél fiatalabb személyt (8 férfit, 11 nőt) vizsgáltak a tudósok egy speciális stressz teszttel, az ún. „Trier Social Stress Test”-tel, amely pl. matematikai feladatokat is tartalmazott. A feladat elvégzése előtt és után is ellenőrizték a részvevők vérében az NF-kappaB szintet. A 19 kísérleti alanyból 17 esetében emelkedett volt ennek a faktornak, illetve az egyéb stressz-hormonok értéke.
Bár az NF-kappaB nem úgy működik, mint az ún. stressz hormonok: az adrenalin illetve a noradrenalin, de éppúgy károsítja a sejtek felületét vagy vezet molekuláris elváltozásokhoz, így például cukorbetegséghez is.
| stressz, NF-kappa-B faktor
2005-05-23 23:59:10

Web Design & Development Prowebshop