A nők genetikai okok miatt hajlamosabbak szorongásra

Amerikai kutatók azonosítottak egy kulcsfontosságú, a hangulatot befolyásoló szerotonint szabályzó gént.Korábbi kutatásokkal már kimutatták, hogy a gén egyik variánsának hordozói hajlamosabbak a szorongásra kellemetlen élményt követően

szorongás, depresszió, nők, nÅ‘k | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Azok az emberek, akinél jelen van a gén s-allél változata, kevesebbet termelnek a szerotonin szintet szabályzó fehérjéből.

A mostani vizsgálat során a kutatók 190 csecsemőkorú rhesus makákó majom stresszhormon-szintjét mérték, a majmok életkora körülbelül egy 9-24 hónapos emberének felelt meg. A mérések egy részét akkor végezték, amikor az állatokat 30 percre elválasztották társaiktól, ez a szituáció stresszt okoz az egymáshoz nagyon hozzászokott majmoknál. Az elválasztás után a stresszhormon legmagasabb szintje azoknál a nőstényeknél volt megfigyelhető, akik az s-allélt hordozták, és korábban már voltak negatív tapasztalataik.

A kutatók szerint amennyiben eredményeiket emberekre is lehet vonatkoztatni, az azt jelenti, hogy az s-allélt hordozó nők különösen érzékenyek lehetnek hangulati rendellenességekre, ha a korai életszakaszban stressznek, például bántalmazásnak, vagy hanyag bánásmódnak voltak kitéve.

Nem lehet tudni, miért reagálnak másképpen a nők, mint a férfiak, lehetséges, hogy ebben a nemi hormonok is szerepet játszanak.

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek majd előre jelezni, kezelni, sőt, esetleg megelőzni is bizonyos lelki rendellenességeket.

Egy másik kutató szerint az eredmények azt bizonyítják, milyen fontos különböző tényezőket figyelembe venni, azonban szerinte helytelen lenne eltúlozni a gyermekkorban szerzett rossz élmények genetikai okait.

A stresszhormonok vérszintjét embernél a testmozgás, az étrend és az emberi kapcsolatok minősége befolyásolja. Sokat tehetünk azért, hogy képesek legyünk megbirkózni a stresszel, és elkerülni káros következményeit. Ha a genetikai tényezőre túl nagy hangsúlyt fektetünk, éppen ezeket a lehetőségeket szalasztjuk el.

BBC News
| szorongás, depresszió, nők
2005-05-23 23:48:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop