Felszakadnak a régi sebek

Most, hogy egy kisrepülőgép Manhattanben nekiütközött egy felhőkarcolónak, sokan ismét átélték 2001. szeptember 11-e borzalmait. Mi az a poszttraumatikus stressz, és hogyan lehet védekezni ellene?

posztraumás stressz, szorongás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az utóbbi évek ismételt terrortámadásai után nem meglepő, hogy egyesek már a legkisebb baleset vagy rendellenesség esetén újabb fenyegetésre gondolnak. New Yorkban sokan visszakerültek abba a lelki állapotba, amelyben szeptember 11-ét követően kerültek, elfogta őket a bizonytalanság, a szorongás érzése. Ilyenkor az ember újra rájön, mennyire sebezhető, és hogy gyakorlatilag soha, sehol nincs biztonságban.

Az emberi fajnál nem ok nélkül alakultak ki a vészreakciók. Nem vagyunk sem nagy és erős, sem gyors teremtmények, fenyegetettség esetén teljesen helyénvaló a félelem, a szorongás. Nem lehet nem szorongani, a kérdés az, hogyan féljünk, hogyan aggódjunk hasznosan. Ha a szorongás, a félelem oda juttat el minket, hogy azon gondolkodunk, mit tehetünk, az már egy konstruktív dolog.

Természetesen mindenkit érdekelnek a hírek, és abban sincs semmi természetellenes, ha valaki meg akarja nézni a híradót. Vigyázni kell azonban, mint mindenből, a túl sok ebből is megárthat.

A túlzott reakció mellett előfordul az is, hogy alulértékeljük a veszélyt. Ez történt szeptember 11-én a New York-i tűzoltókkal, akik menteni indultak az épületbe, amikor pedig már régen inkább el kellett volna hagyni a helyszínt, mert a toronyházak kezdtek leomlani.

Hasonló helyzetben az is fontos, hogy a gyerekek elől ne titkoljuk el, hogy valami történt, ne tegyünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Inkább mondjuk azt – életkoruknak megfelelően –, hogy anyut és aput is aggasztja ez a dolog, de mindent megtesznek, hogy téged megvédjenek.

Az ún. poszttraumatikus stressznek többféle tünete lehet. Az első csoportba tartoznak a rémálmok, a múlt eseményeinek időszakos felvillanása, amelyeket nem képes az illető kitörölni az emlékezetéből. A második csoport az elzárkózásos tünetek, ami oda vezethet, hogy az illető már nem képes részt venni bizonyos tevékenységben, elmenni bizonyos helyekre, amelyek a traumára emlékeztetik. A harmadik tünetcsoport az ingerültség, ha valaki minden hangosabb zajra élénken reagál, nyugtalan, képtelen aludni.

Ha valaki emocionálisan nyitott, rugalmas gondolkodású, és rokonai, barátai támogatják, a szakemberek szerint jobban képes megbirkózni mind magával a traumával, mind a poszttraumatikus stresszel.

Newsweek
| posztraumás stressz, szorongás
2006-10-13 12:22:03
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop