Fóbia gyógyítása az Interneten

A fóbiákban szenvedő emberek hamarosan az Internet segítségével tanulhatják meg legyőzni félelmeiket, adták hírül skót kutatók. Aberdeeni szakemberek olyan virtuális kezelési módokat állítanak össze, amelyek a beteg otthonában, az Interneten keresztül alkalmazhatók.

kényszerbetegség, fóbia | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Remélik, hogy segíteni lehet majd az olyan fóbiákon, mint a repüléstől vagy az autóvezetéstől való félelem baleset után.

A virtuális valóságban hasonló helyzeteket szimulálnak, mint amivel a számítógépes játékoknál találkozhatunk, és így a betegeknek nem is kell elmenniük a klinikára, hanem otthonukban, a saját gépük előtt gyógyulhatnak. Előnye a módszernek, hogy egyetlen orvos egyidejűleg több beteget is ellenőrizhet.

A fóbia kezeléséhez szükséges, hogy a beteget kitegyük annak, amitől fél – mondja David Alexander professzor. – Mi irányítjuk, mit lásson a beteg, ők pedig egy a valóságos élethez hasonló helyzetben érezhetik magukat. Minél közelebb kerül valaki a szituációhoz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy csökken a szorongása.

A módszer előnye, hogy az olyan otthonukból nehezen kimozduló embereknek is segít, akik nagyobb biztonságban érzik magukat megszokott környezetükben, az is, hogy megoldja a személyzet hiányát is.

BBC News
| kényszerbetegség, fóbia
2007-01-04 22:39:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop