A koffein pánikrohamot okoz pánikbetegeknél

Pánikbetegségben vagy pánikrohamokkal járó súlyos depresszióban szenvedő betegeknél gyakrabban lépett fel pánikreakció nagy adag koffein elfogyasztása után, mint az egészségeseknél, írják brazil szerzők.

kofffein, pánik, szorongás | InforMed Hírek5   InforMed | Seprődi, B.
Az eredményeket a kutatók az Amerikai Pszichiátriai Társaság 2007. évi ülésén ismertették, és megjelentek a Comprehensive Psychiatry május-júniusi számában is.

A kávé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek szorongásos tüneteket előidézni, és pánikbetegeknél akár pánikrohamot is okozhatnak. A kutatók mostani vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a betegek hasonlóan reagálnak-e koffein fogyasztása után is.

A betegek a vizsgálat első négy hetében nem kaptak gyógyszert, majd hét nap különbséggel, két alkalommal, véletlenszerűen 480 mg koffein oldatot vagy koffeinmentes, kávénak látszó placebót kaptak. Ez a koffeinadag mintegy öt csésze erős brazil kávé hatásának felel meg.

A vizsgált személyeknek az oldat elfogyasztása után félórával kellett beszámolni szorongásos élményeikről.

Az egészséges és a pánikrohamoktól nem szenvedő depressziós betegekkel összehasonlítva pánikbeteg és pánikrohamoktól szenvedő depressziós betegek érzékenyebbek voltak a koffeinre, és náluk gyakoribb volt a pánikroham is. Ezzel szemben koffeinmentes oldat elfogyasztása után egyik páciensnél sem alakult ki pánikroham.

A pánikbetegek és a pánikrohamokkal járó súlyos depressziósok szorongása súlyosabb volt.

A tanulmány lényege, hogy a pánikbetegek, és a pánikrohamokkal kísért súlyos depressziósok is fokozottan érzékenyek a koffeinre, mely náluk gyakran pánikrohamot válthat ki. Koffeint számos gyógyszer, teák, üdítő italok tartalmaznak.

| kofffein, pánik, szorongás
2007-07-02 17:39:50

Web Design & Development Prowebshop