A félelem tönkreteheti a karrierünket

Ha az ember fél a kígyótól, póktól, vagy akár csak a saját árnyékától is, az még nem teszi tönkre az életpályáját, de mi van akkor, ha valaki attól retteg, hogy nem elég jó valamiben, vagy hogy az emberek nem jó szemmel nézik, ha valamibe beleszól? Az ilyen fajta félelmek gátolhatják, esetleg teljesen tönkre is tehetik valakinek a karrierjét.

félelem, karrier, életpálya | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

A leggyakoribb a meg nem feleléstől való félelem, mondja Alan Downs, menedzsment-pszichológus és vezetői tréner, a "Félelem nélkül dolgozni" (Fearless Executive) című könyvében. Downs, aki a Palo Altó-i Hewlett-Packard személyzeti osztályának vezetője volt, könyvében felsorolja a félelem hét leggyakoribb típusát:

FÉLELEM A MEG NEM FELELÉSTŐL: Ha az embernek nincs meg a megfelelő tehetsége egy bizonyos munkakör betöltésére, állandóan azt bizonygatja munkatársainak, hogy ő tévedhetetlen.

"Az ilyen, félelemtől űzött valaki nem veszi emberszámba a többieket, tárgyként kezeli őket, vagy a cég játéktábláján mozgatható bábukként egy olyan játszmában, amelyet minden áron neki kell megnyernie - írja Downs. - Még a legkitűnőbb vezető sem lehet meg anélkül, hogy a többiek segítségére ne számítana, az ilyen ember ezért néha, ha szükségesnek érzi, túlságosan is kedvesnek, együttérzőnek vagy megértőnek mutatkozik, hogy valakit hasznos szövetségeseként meg tudjon nyerni.

Amikor aztán az illető megtette a kötelességét, mehet, mert már nincs szükség rá, emberünk hűvösen átnéz rajta."

FÉLELEM A VISSZAUTASÍTÁSTÓL: Az ilyen ember attól fél, hogy főnökei nem ismerik el, és ezért nem haladhat előre a ranglétrán. Ebben a félelemben még elnökök is szenvedhetnek, mondja Downs, ha attól rettegnek, hogy a szavazóik elhagyják őket.

"A probléma akkor kezdődik, amikor valaki már túllép azon, hogy csupán elismerést vár és az elutasítástól való rettegés egészen a hatalmába keríti - írja Downs. - Ilyenkor az illető teljesen bezárkózuk, nehogy valami olyan kiszivárogjon róla, ami miatt elutasításban lehet része. Az elismerés iránti vágy erősebb lehet még a jó üzlet kötésének vágyánál is.

Ilyenkor az ember szinte kibújik a bőréből, hogy olyan legyen, mint amilyennek, szerinte, mások látni szeretnék. Saját tehetségét és kedvteléseit teljesen elhanyagolva olyan szerepet játszik, amelyet tévesen hisz, hogy várnak tőle."

FÉLELEM A HIÁNYTÓL: Az ilyen üzletember vadul óvja, amije van és azt hiszi, hogy a lehetőségei igen korlátozottak. Fő stratégiája a spórolás, nem kockáztat az üzlet bővítésével, ráadásul azt hiszi, hogy a mások sikerei kisebbítik az ő érdemeit.

FÉLELEM A VALÓSÁGTÓL: Az ilyenek azt hiszik, hogy az összetett problémákra gyors megoldások vannak. Szükségtelenül fordulnak szakértőkhöz, azt hiszik, hogy azok majd előjönnek a fájdalommentes megoldással, még ha ilyen a valóságban nem is létezik.

FÉLELEM AZ ISMERETLENTŐL: Ezek az emberek inkább ragaszkodnak a meglevő állapotokhoz, mintsem szembe kelljen nézniük a változások bizonytalanságával.

FÉLELEM A TEKINTÉLYŐL: Az ebbe a csoportba tartozók minden tekintélyt feltétel nélkül elfogadnak, mindent megtesznek azért, hogy tessenek és feladják a felelősséget saját sikerükért.

FÉLELEM AZ ÖREGEDÉSTŐL: Az ilyenek azt hiszik, hogy képességeik a korral elmúlnak és ők feleslegessé válnak.

Downs egy interjúban elmondta, hogy a meg nem feleléstől és az elutasítástól való félelem nemcsak hogy a két leggyakoribb, de a legrombolóbb is. A meg nem feleléstől félők általában nem mernek ezzel szembenézni és csak tovább rontják a helyzetüket.

"Ahelyett, hogy beismernék, hogy hibáztak, csak tovább öntik a pénzt ugyanabba a lyukas fenekű vödörbe" - mondja Downs.

Hozzáteszi, hogy sokan azt hívén fordulnak tanácsadókhoz, hogy azok majd megvédik őket a saját alkalmatlanságuktól. "És akkor a szakértők jelenléte csak tovább fokozza az alkalmatlanság érzését."

Ugyanakkor a szakértők segíthetnek az elutasítástól félőknek, mert átvehetik a rossz hírekről értesülők szerepét.

A legnehezebb legyőzni a tekintélytől való félelmet, mert ez gyakran a gyerekkorban, mélyen gyökerezik. Mindenkinek van feljebbvalója, legyen az munkás, aki a meósnak felel, vagy ügyvezető igazgató, aki az igazgatótanács előtt kell, hogy elszámoljon.

A szerző mindennek ellenére arra ösztönzi olvasóit, hogy próbáljanak meg pozitív tettekkel és gondolkodással úrrá lenni félelmeiken. Azoknak például, akik a tekintélytől rettegnek, azt ajánlja, készítsenek egy listák főnökeik erős és gyenge oldalairól, hogy mint emberi lényeket lássák őket, akiknek ugyanolyan hibáik lehetnek, mint másoknak.

Mindenkinek lehetnek félelmei, de ha tudatában vagyunk ezeknek, akkor az segíthet, hogy az erősségeinkre koncentrálhassunk.

"Véleményem szerint, egy kis félelem a fentiek közül valamennyiből, kifejezetten egészséges dolog. Az embert arra készteti, hogy megvizsgálja, mit tesz. Azt is mondják, hogy aki egyáltalán semmitől sem fél, az szociopata, és ebben van némi igazság.

Forrás: The San Francisco Examiner
| félelem, karrier, életpálya
2018-11-04 17:21:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop