A rossz házasság beteggé tesz

Egy újabb kutatás eredményeiből megtudhatjuk, hogy nemcsak érzelmileg káros, ha valaki a házastársával veszekszik – a fizikai gyógyulási folyamatot is befolyásolhatja.

házasság, stressz.immunrendszer, citokinek | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Ohiói kutatók már évek óta foglalkoznak a stressznek az ember immunrendszerére gyakorolt hatásával. Egy kísérlet során olyan rendszert dolgoztak ki, amelynek során hólyagokkal sebzik meg az önkéntes résztvevők karját, majd gondos megfigyeléssel követik a gyógyulási folyamatot. Közben mintát vesznek a résztvevők biológiai immunválaszának meghatározására a gyógyulási folyamatban részt vevő vegyi anyagokból.

A kísérletben 42, átlagosan 12 éve együtt élő házaspár vett részt. Két hónap alatt kétszer idéztek elő hólyagokat a résztvevőkön. Az első alkalommal a pár egy pozitív kicsengésű témát vitatott meg, de másodjára arra kérték őket, hogy egy érzelmi elemeket is tartalmazó témáról beszéljenek, amelyben nem értenek egyet.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a mintegy félórás veszekedés okozta stressz egy nappal lelassította a szervezet gyógyulásra való képességét. Ha a pár viszonya folyamatosan ellenséges volt, a gyógyulási folyamat akár kétszer annyi ideig is elhúzódhatott.

A kutatók szerint egy bizonyos immunrendszeri vegyületnek, a citokinnek a normálisnak magasabb szintje hosszú időn át hosszú távú gyulladást okoz. A gyulladásos állapot egy sor betegségben szerepet játszik, ilyenek a szívbetegség, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a 2. típusú diabetes, egyes rákfajták, az Alzheimer-kór és a parodontális betegségek.

A kísérlet eredményeit nem árt, ha figyelembe veszik a műtét előtt állók, kiderült ugyanis, mennyire fontos a sebészi beavatkozás előtti megfelelő pszichés állapot. Fontolgatják a műtétre várók stresszcsökkentő stratégiára való oktatását is.

CBS News
| házasság, stressz.immunrendszer, citokinek
2005-12-08 10:56:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop