Hirdetés

A stressz javára is válhat a szervezetnek

Egy rövid ideig tartó stressz, ami például egy vizsga letételével jár, erősítheti a szervezet immunrendszerét, míg a hosszú ideig tartó stressz, mint például a rokkantság, éppen ellenkezőleg, csökkenti az ellenálló képességet.

stressz, immunrendszer |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

A tudósok egy ideje már tudják, hogy a stressz negatív hatással lehet a szervezetre, de most kiderült, hogy egyes pszichés feszültségek kifejezetten hasznosak lehetnek.

A rövid ideig tartó stressz-szituáció, a „jó stressz”, a ragadozókkal hajdan harcoló ősember „harcolj vagy menekülj”-reakcióját váltja ki, és segíti a szervezet védekezését a harapások, csípések valamint a fertőzések ellen.

A hosszan tartó stressz azonban éppen az ellenkező hatást váltja ki. Például ha valaki hosszú ideig gondoz dementiás beteget, immunrendszere kimerül, és védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

További káros hatások még a partner elvesztése vagy a gyermekkori bántalmazás elszenvedése. A legfontosabb, hogy az ember tudja, a szorongást okozó eseménynek nemsokára vége lesz.

Vannak, akik érzékenyebbek a stresszre, mint mások. Az időseknek vagy az eleve betegek immunrendszere sérülékenyebb.

Phillip Hodson pszichoterapeuta szerint: – Mindnyájunknak szükségünk van némi stresszre az életünk során. A stressz teszi lehetővé, hogy egy kihívásra a legmegfelelőbben teljesítünk, legyen az a szituáció egy kardfogú tigris támadása vagy egy állásinterjú.
stressz, immunrendszer

2010-01-20 10:51:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop