Hirdetés

A virtuális valóság segíthet a hétköznapi fóbiák legyőzésében

A kereskedelmi forgalomban elérhető VR-rendszerek segíthetnek legyőzni az olyan fóbiákat, mint a nyilvánosság előtti beszédtől, a magasságtól vagy a pókoktól való félelem - állapították meg a Melbourne-i Egyetem kutatói.

fóbia, virtuális valóság |

MTI Hírek13 | MTI

A szakemberek az Oculus Rift és a HTC Vive VR-rendszereket alkalmazva bizonyították be, hogy a virtuális valóság olcsó és hozzáférhető megoldást jelenthet a mentális egészséggondozás terén.

A szakemberek évtizedek óta használnak kezdetleges, több ezer dollárba kerülő VR-rendszereket a repüléstől félő páciensek kezelésére, ám a fejlettebb és olcsóbb új rendszerek számos fóbia kezelésére alkalmasak lehetnek.

Greg Wadley, az egyetem technológusa szerint a virtuális valóság lehetővé teszi a nyilvánosság előtti beszédtől vagy a pókoktól rettegő emberek számára, hogy irányított környezetben nézzenek szembe a félelmeikkel.

A szakemberek szerint a következő nagy lépés az lesz, hogy személyes terápiával egybekötve alkalmazzák a technológiát, például depresszióval vagy pszichózissal küzdő pácienseknél.

"Az ember gyakorlatilag vizualizálhatja a gondolatait és az érzéseit, amelyekkel így szembe tud nézni, kezelni tudja őket" - magyarázta Wadley.

fóbia, virtuális valóság

2016-10-13 09:57:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop