Hirdetés

Dolgoznak a „trauma tablettán”

Eddig csak a filmekben volt lehetséges, hogy valakinek a memóriájából kitöröljék a rossz emlékeket. Most azonban már tesztelik azt a tablettát, amely egy traumát okozó esemény után elviselhetővé teszi a fájdalmas emlékeket.

posztraumás stressz |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Azt, hogy fog-e működni, ma még nem lehet megmondani, mindenestre elképzelhető, hogy nemsokára egy-egy olyan katasztrófa, mint a cunami vagy a Katrina hurrikán volt, a szerencsétlenül jártak nemcsak takarót és élelmet kapnak a menekülttáborokban, hanem egy tablettát is.

A nagyobb megrázkódtatáson átesetteknél gyakran alakul ki poszttraumás stressz (PTSD – post traumatic stress disorder). Ezt az állapotot először a vietnami háború veteránjainál figyelték meg. Hosszútávú poszttraumás stressz az áldozatok csupán 14-24 százalékánál jön létre, de ez is meglehetősen nagy szám.

A tudósok szerint a poszttraumás stresszt az okozza, hogy egy, az érzelmekre erősen ható esemény alatt és után a kiáradó stresszhormonok hatására az emlékek másként raktározódnak el, mint normális esetben. Ha egy gyógyszerrel csökkenteni lehetne a stresszhormonok mennyiségét, azzal a poszttraumás stressz kialakulás is megelőzhető lenne.

Vannak kutatók, akik a már kialakult betegséget kísérlik meg gyógyítani, úgy, hogy szándékosan előhívják a régi rossz emlékeket, majd akkor adják be a gyógyszert a betegnek, mellyel mintegy kitörli azokat. Az emlékek nem azonnal alakulnak ki, hanem, mint a keményedő beton esetében, van egy köztes állapot, amikor még alakíthatók. Stressz alatt az adrenalin és más hormonok teszik lehetővé az emlékképeknek az agy „merevlemezére” való rögzítését, de a propanolol nevű bétablokkoló segítségével ebbe a folyamatba bele lehet avatkozni.

A kísérletek ellenzői szerint a nemi erőszak áldozatainál azért kell óvatosan bánni a gyógyszerrel, mert egy bírósági per esetén nem biztos, hogy épp az emlékek törlésére van szükség, és hasonlóképpen nem ajánlatos katonáknak sem adni, akiknél szükség van az adrenalinra az életben maradási ösztöneik fenntartására.

Associated Press
posztraumás stressz

2006-01-16 18:54:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop