Egészséges munkakeresés

Mindig vannak olyanok, akik valamilyen okból kifolyólag kénytelenek otthagyni az állásukat, és új munkahelyet, talán új szakmát is kell keresniük. A válság kapcsán talán csak egyre nő az álláskeresők száma, akik kimerültek, stresszesek és a kiégés szélén állnak. Nem csoda, hiszen a munkahelyváltás főállásnak megfelelő feladat, és legalább annyira hálátlan és felemésztő, mint bármilyen munkahelyi mókuskerék.

stressz, álláskeresés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A fontos telefonhívások véget nem érő listája, az önéletrajzok küldözgetése, az álláshirdetések böngészése, a levelek fogalmazása kevés időt hagy arra, hogy magunkkal is foglalkozzunk.

A mai munkaerőpiac versengő és kritikus szemlélete mellett pedig ritka, hogy pozitív megerősítéshez, vagy egyszerűen csak sikerélményhez jussunk, pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kellő energiával és hatékonysággal keressünk állást. Ezt pedig csak tovább fokozza az anyagiak miatti, nagyon is valós aggodalom.

Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?
  • Ne vegyük személyes sértésnek, ha elutasítanak egy helyen! Könnyű mondani, de fontos megérteni, hogy a jó munkahely megtalálásához sokáig kell keresni, és ez elutasításokkal is jár. Az a tény, hogy éppen munka nélkül van, nem szabad, hogy rányomja bélyegét emberi vagy dolgozói mivoltunkra. Bármelyikünk közelében történhetnek leépítések, nem szabad ilyenkor a „kellett volna” gondolatokkal gyötörni magunkat. A jó állást csak úgy kaphatjuk meg, ha előtte sokszor elutasítanak.
  • Rendszerezze napjait! Könnyű elveszteni az időérzékünket, miközben bámuljuk az álláshirdetéseket (vagy amikor halogatjuk a hirdetések bámulását). Ez ellen a legjobb, ha időbeosztást készítünk. Rakja össze a fontos feladatokat egy rendszerbe, ebbe beleillesztheti egyéb teendőit is.
  • Mozogjon! Hagyjon időt a testmozgásra, és rendszeresen izzassza ki magát. Keressen olyan mozgásformát, ami leköti a figyelmét. A mozgás jó a testnek, és nélkülözhetetlen az agynak.
  • Kérjen segítséget! A munkakeresés magányos feladat. Hozzanak létre önsegítő kört barátaival, kollégáival, sok apró segítséget kaphat, de ennél is fontosabb az érzelmi támogatás. Van, hogy egyszerűen csak ki kell adni a gőzt valakinek, aki meghallgatja, de nem ítélkezik. Keressen ilyen embereket, és rendszeresen beszélgessen velük.
  • Növelje az önértékelését! Ha rendszeresen elutasítással vagy frusztrációval találkozik, akkor fontos olyan elfoglaltságot is találnia, ami kapcsán jól érzi magát. Merítsen erőt a kikapcsolódás során és a barátai között! Vegyen részt önkéntes munkában, vagy iratkozzon be egy érdekes tanfolyamra! Ezek edzésben tartják az agyat, emlékeztetik a tehetségeire, és talán jobb eséllyel is indul a munkaerőpiacon.
WebMD
| stressz, álláskeresés
2010-01-15 12:46:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop