Félelem az állás elvesztésétől

Michigani kutatók vizsgálatot végeztek az állás biztonsága és a fizikai valamint lelki egészség közti kapcsolat felmérésére. Megállapították, hogy még az állás elvesztésénél is rosszabb a bizonytalanság, a félelem a jövőtől.

stressz, munkanélküliség, munkahely | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Több mint 1700 felnőtt vett részt a felmérésben 1986 és 1989, valamint 1995 és 2005 között. Azok, akik az állásuk elvesztésétől féltek, rosszabb egészségi állapotról és a depressziós tünetekről számoltak be, mint azok, akik az első interjú idején állás nélkül voltak, de a második alkalommal már találtak munkát.

A kutatók azt is megállapították, hogy az állásuk miatt bizonytalanságban élők még rosszabb egészségi állapotban voltak, mint a dohányosok, vagy a magas vérnyomásos betegek.

– Az állandó bizonytalanság negatív hatása jelentősebb volt, mint maga a munkanélküliség – mondta a vizsgálat vezetője.

A kutató szerint sokan foglalkoznak a munkanélküliség okozta stressz vizsgálatával, de a folyamatos bizonytalanság hatásairól kevesebbet tudni. Az elhúzódó recesszió miatt azonban ezzel számolni kell. Sok iparágban megy végbe struktúraváltás, az élethosszig tartó munkahely reménye szertefoszlott.

Az amerikaiak az állásukat a jövedelmük, az egészségbiztosításuk és a nyugdíjuk miatt féltik, nem meglepő tehát, hogy az állás elvesztése miatti aggodalom néha komoly veszélyt jelenthet az egészségre. Nehezíti a helyzetet, hogy a bizonytalanságban élők számára nincs semmilyen szervezett segítség vagy támogatás.

Egy esemény bekövetkeztétől való félelem még nagyobb stresszt okozhat, mint maga az esemény. Az emberekre nagyon rossz hatással van, ha úgy érzik, Damoklész kardja függ a fejük felett, és semmilyen befolyásuk nincs a helyzet alakulására.

Fontos az egészséges életmód, a helyes étkezés, mozgás, a rendszeres orvosi vizsgálat. Segíthet az is, ha ügyelünk a háztartási kiadásokra, nem adósodunk el, és más álláslehetőségek után is nézünk. Ha teszünk valamit önmagunkért, az máris jobb érzéssel tölt el. Fontos, hogy ne önmagunkat hibáztassuk azért, amiről nem tehetünk.

A stresszt nem mindenki viseli egyformán, van, akinél súlyos álmatlanságot, fejfájást, emésztési zavarokat és magas vérnyomást okoz, mások könnyebben elviselik. Egy jó tanács: ma ne törődjünk a holnap gondjával, ne féljünk előre a jövőtől!

Health.com, kép: sxc.hu
| stressz, munkanélküliség, munkahely
2009-09-21 10:05:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop