Fóbia, hormonkezeléssel gyógyítható?

Svájci kutatók szerint a pókoktól való félelem és más fóbiák mellékvesekéreg hormon adásával csökkenthetők.

fóbia, kortizon | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A fóbiáknak két összetevőjük van. Az egyik a fóbia tárgyától való rettegés, legyen az pók, bezártság, nyitott tér, magasság vagy éppen sok ember. A másik az, hogy az ilyen betegek egész életükben megpróbálják kikerülni a rettegés tárgyát. Az utóbbin a hormonkezelés sem segít, egyes brit szakemberek megkérdőjelezik a fentieket, mondván, egy hormon még nem változtatja meg a régóta tartó fóbiát

Jelenleg úgy kezelik az ilyen betegeket, hogy eleinte csak kis adagokban teszik ki a félelem tárgyának, azaz lassan hozzászokatják őket, míg elmúlik a rettegés. Mások pszichoterápiás módszereket alkalmaznak, és megpróbálják befolyásolni azt, ahogyan a beteg a félelem tárgyára gondol, de nem szembesítik vele.

A kortizon az emlékképek felidézését gátolja. Az elméletet 40 szociális fóbiás és 20 póktól rettegő (arachnofóbiás) betegen próbálták ki. A vizsgált személyek fele kapott hatóanyagot. Ez után fóbiától függően az egyik csoportnak nyilvánosság előtt kellett beszédet mondania, a másiknak pókokat mutattak. Mindkét esetben kisebb félelemről számoltak be azok, akik hormonkezelést kaptak.

BBC News
| fóbia, kortizon
2006-03-31 10:13:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop