Stroke és a poszttraumás stressz szindróma

Sokan azok közül a szerencsések közül, akik túlélték a stroke-ot, egy újabb problémával találják szemben magukat: a betegek közel egynegyedénél jelentkeznek a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) tünetei.

poszttraumás stressz szindróma, stroke | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Bár a PTSD jellemzően a frontkatonáknál és a szexuális erőszakot átélteknél jelenik meg, a Columbia-egyetem kutatói Donald Edmondson vezetésével vizsgálatot végeztek, és megállapították, hogy egy súlyos betegség után is megjelenhet a PTSD.

A vizsgálatba 11 stroke-on vagy TIA-n (transient ischemic attack – agyérgörcs) átesett beteget vontak be kérdőívek és személyes felmérés formájában. A PTSD-t ezekben az esetekben különféle tényezők egész sora váltja ki: először történik egy jelentős, életveszélyt okozó esemény, amely általában szapora szívveréssel és magas vérnyomással jár.

Ez a „harcolj vagy menekülj” válasz, a velünk született reakció a félelemre. Ezután általában kórházi kezelés következik, amelynek során a betegnek alkalmazkodnia kell a történtekhez. Visszatérve otthonába, szintén számos olyan dologgal találkozhat, ami félelmet vált ki.

Még hónapokkal az esemény után is előfordulhatnak lidérces álmok, szívritmus-zavarok, hidegrázás, szapora pulzus és magas vérnyomás. Előfordul szorongás, fejfájás vagy dühkitörések is.

A PTSD nagymértékben rontja az életminőséget, olyan betegség, amelyet önmagában is kezelni kell. A szerzők remélik, hogy vizsgálatukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a betegek és hozzátartozóik felismerjék a poszttraumás stressz szindróma tüneteit, és szakemberhez forduljanak.

Web MD

| poszttraumás stressz szindróma, stroke
2013-08-12 14:13:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop