Hirdetés
Személyes testszag-minta: olyan, mint az ujjlenyomat
Amerikai mutatók állatokon végzett viselkedési és kémiai kutatásainak eredményei arra utalnak, hogy az egyén személyes „szag-aláírása” akkor is kimutatható, ha azt a táplálkozási hatások látszólag elnyomják. Az eredmények szerint éppen olyan egyéni tulajdonságról van szó, mint az ujjlenyomat vagy a DNS-minta. Az egyéni szag mind állatok, mind műszerek segítségével kimutatható.
Az elfogyasztott táplálék is befolyásolja a testszagot, például a nagy mennyiségben fogyasztott fokhagyma „kiszagolható”. Ehhez hasonlóan lehetséges, hogy az étrend sajátosságai elfedik a személyes szagmintát, ezt a kérdést próbálták tisztázni a szerzők.
A vizsgálatokban a szerzők „kereső” egereket tanítottak be arra, hogy szag alapján két teszt egér közül kiválasszák az egyiket. Kémiai analízis segítségével ellenőrizték, hogy a különböző diéták hatására milyen szagminta-kombináció volt jellemző a két egér vizeletére. Az eredmények azt mutatták, hogy a genetikailag meghatározott szagminta megmaradt a vizeletben annak ellenére, hogy a táplálkozási hatások ezt jelentősen maszkolták. Az eltérő étrendek ellenére mind kémiai, mind viselkedési módszerrel ki lehetett mutatni az egyénre jellemző szagmintát.
„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a biológiai szagminta az ujjlenyomathoz hasonlóan alkalmas az egyén azonosítására” – fogalmaztak a kutatók. – „Ha ez az eredmény embereknél is igazolódik, lehetőség lesz arra, hogy műszerek segítségével azonosítható legyen egy személy szag-profilja.”
Elképzelhető az is, hogy a fentiekhez hasonlóan betegségekre jellemző szag-profilokat mutassunk ki, így lehetővé válhat akár a bőr- és mellrák, valamint egyes vírusfertőzések korai diagnosztikája is.
2008-11-16 19:16:24