Az agykéreg ingerlése enyhíti a depresszió tüneteit

Az agykéreg ingerlése súlyos depressziós betegeknél enyhítette a tüneteket, és néhány esetben teljes gyógyulást hozott, jelentik amerikai kutatók.

depresszió, agykéreg stimuláció | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az agykéreg ingerlésekor nem az agyba, hanem csak a kéregre helyeznek el elektródákat, ami lényegesen kevésbé invazív eljárás, mint az eddig alkalmazottak. Az elektródák apró, beállítható elektromos impulzusokat bocsátanak ki, amelyek gátolják az agy hjbásan működő részeinek aktivitását.

Korábban már végeztek kísérleteket az agy mélyebb részeinek stimulálásával, és itt 50 százalékos javulást figyeltek meg. Ezt az eljárást sikerrel alkalmazták a kényszeres rendellenességek egyes eseteiben, valamint Parkinson-kórnál is.

A depressziós betegek mintegy egyötöde nem javul sem a pszichoterápiától, sem a gyógyszeres kezeléstől, sem a kettő együttes alkalmazásától. A nem reagálók 70 százalékának azonban használhat az elektromos terápia.

A betegek általában hat vagy annál több éve küszködtek olyan depresszióval, amire korábban semmiféle kezelés nem hatott. a kezelés hatására átlagosan 25-30 százalékos javulást tapasztaltak mind a depresszió, mind az életminőség szempontjából.

Lehet, hogy ez nem túl sok, mondják a kutatók, ám az egyébként semmire sem reagáló betegeknél már ez az eredmény is ígéretes. A kutatók azt tapasztalták, hogy az elektródák helyzetének és az inger erősségének változtatásával jobb eredményeket is lehet elérni, ezért most nagyobb számú résztvevő bevonásával kezdik újra a vizsgálatokat.
| depresszió, agykéreg stimuláció
2009-05-10 18:56:09

Web Design & Development Prowebshop