Depressziós anya, stresszes gyerek

Már az egészen kis gyerekek is gyötrődhetnek a stressztől, ha szüleik depressziósok, és negatív érzésekkel viseltetnek irántuk, állapították meg amerikai kutatók.

depresszió, stressz, gyerek | InforMed Hírek9   InforMed
A vizsgálatban hároméves gyerekeket tettek ki ártalmatlan stresszt okozó helyzeteknek, például kicsit feldühítették vagy frusztrálták őket. Minden alkalommal nyálmintát vettek tőlük, hogy megállapítsák szervezetük kortizon szintjét.

A kutatók megfigyelték a gyerek és a szülő – általában az anya – egymásra hatását közös feladatmegoldás közben, illetve amikor a szülő mesét olvasott a gyereknek.

A legerősebb stresszreakciót azoknál a gyerekeknél észlelték, akiknek édesanyja a gyerek életében valamikor depressziós volt, és ellenségesnek mutatkozott (dühös, vagy kritikus volt) a gyerekkel játék közben.

A vizsgálatban nem vett részt elegendő számú apa ahhoz, hogy rájuk nézve is megállapításokat tudtak volna tenni a kutatók, ezen kívül az apák között ritkább a depresszió.

A stressz a depresszió kockázati tényezője, és a vizsgálat arra utal, hogy a szülő depressziója a gyermeknél is depresszióhoz vezethet. A megfigyelések elsősorban a korai beavatkozás miatt fontosak, teszik hozzá a kutatók.

MSN, kép: sxc.hu
| depresszió, stressz, gyerek
2011-03-29 12:26:33
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop