Szex és depresszió – az agyban dől el, ami az ágyban történik

A szex jó. Valóban? Vannak olyan esetek is, amikor valakinek egyenesen rosszat tesz. Több pszichiáter számolt már be arról, hogy húszas éveiben levő betege, aki amúgy mind fizikailag, mind lelkileg teljesen egészséges, arra panaszkodik, hogy a nemi együttlét után depressziós, szomorú.

szex, depresszió | InforMed Hírek7   InforMed | Petróczi, I.
Kézenfekvő lenne az a válasz, hogy biztosan valamilyen rejtett konfliktusa, vagy nem tisztázott érzései vannak partnere iránt. Ám ha mindezek az okok kizárhatók, mi okozhatja mégis azt, hogy látszólag semmi más baj nincs valakivel, csak az, hogy a szex után letört és depressziós lesz, ahelyett, hogy megkönnyebbülne, jól érezné magát?

Egy kis szomorúságban semmi különös nincs, már a latin mondás szerint is minden állat szomorú a közösülés után. De az említett esetekben kifejezett, mélységes és hosszú ideig tartó boldogtalan állapot lépett fel. A legtöbb orvos ilyenkor elsősorban pszichés okokra gondol.

Voltak azonban, akik inkább az agyban keresték a választ. Egy holland orvos már 2005-ben PET-tomográfiával vizsgálta orgazmus közben önkéntesek agyát, és többek közt megállapította, hogy az agy amygdala nevű területének, mely felelős a félelmetes élmények feldolgozásáért, nagymértékben csökkent az aktivitása. Az örömszerzés mellett a szex ugyanis csökkenti a félelmet és a szorongást.

Egy amerikai antropológus MRI-vizsgálattal igyekezett képet kapni a szerelem idegi alapjaitól. Vizsgálata során kiderült, hogy a szeretett lény fotójának láttán a résztvevők dopamin-jutalmazó agyi területén nőtt meg az aktivitás.

Felmerült a kérdés, vajon nem az amygdala különlegesen erős ellenhatás válaszáról, azaz a tünetek felerősödéséről van-e szó, nem ezért tapasztalható-e a rossz érzés az orgazmus után.

Megállapították, hogy a kedélyjavító és szorongásoldó gyógyszerek, amelyek egyébként a szexuális élet zavarait okozhatják, ebben az esetben hatásosak, mert bár valamivel kevésbé élvezetes a szex, elmarad az utána következő érzelmi zuhanás, a depresszió is.

A szexuális élet zavarai mögött tehát nem minden esetben állnak pszichés zavarok, a legfontosabb nemi szervünk ugyanis az agy.

| szex, depresszió
2009-01-23 10:21:54

Web Design & Development Prowebshop