A szuperanyuk hajlamosabbak a depresszióra

A dolgozó anyáknál kisebb a depresszió kockázata, mint azoknál, akik otthon maradnak, de ha az anya azt hiszi, hogy mind a munkahelyén, mind otthon száz százalékot tud teljesíteni, nagyobb a depresszió veszélye.

dolgozó anyák, depresszió, család | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatból kiderül, hogy azok a dolgozó anyák, akik szuperanyuként úgy képzelik, hogy nagyszerűen tudják ötvözni a munkahelyi és a családi életüket, sokkal veszélyeztetettebbek, mint azok a dolgozó anyák, akik az egyensúly megteremtésének érdekében mindkét helyen engednek valamicskét.

A nőknek azt próbálják meg bemagyarázni –, mondja Katrina Leupp, a washingtoni egyetem végzős szociológus hallgatója, a vizsgálat vezetője –, hogy képesek megbirkózni mindennel, de a legtöbb munkahelyen azért azt fogadják szívesen, akinek nincs kisgyereke. Valójában bizonyos fokú áldozattal jár a munkahely és az otthon közti zsonglőrködés, például előbb el kell menni a munkahelyről a gyerekért, vagy a férjet is be kell vonni a házimunkába.

Jól összeegyeztethető a gyereknevelés és a karrier, ha az ember bizonyos dolgokból enged – mondja a kutató.

Leupp 1600 nő válaszait elemezte, akik közt voltak dolgozó anyák és otthon maradók egyaránt. Fiatal felnőttként a nők kérdőívet töltöttek ki a munka és az otthon összeegyeztethetőségéről, majd 40 éves korukban a kutató megmérte a depressziójuk szintjét.

Kiderült, hogy az otthon maradó anyáknál több volt a depressziós tünet, mint a dolgozó anyáknál, ami megegyezik a korábbi vizsgálatok eredményeivel.

A dolgozó anyáknál azonban azok, akik szuperanyunak képzelték magukat, akik fiatal felnőttként úgy vélték, a karrier és a gyereknevelés minden nehézség nélkül összeegyeztethető, nagyobb kockázatnak voltak kitéve depresszió szempontjából, mint a realistább szemléletű dolgozó anyák

Azok a dolgozó anyák, akik föl voltak rá készülve arra, hogy nehéz lesz, sokkal könnyebben elfogadják, hogy nem tudnak mindkét helyen tökéletesen helytállni, míg azok, akik szerint ez könnyűszerrel megoldható, kudarcot, bűntudatot éreznek, és gyakoribbak körükben a depresszió tünetei.

American Sociological Association, kép: sxc.hu
| dolgozó anyák, depresszió, család
2018-10-01 17:14:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop