Minden tizedik amerikai antidepresszánst szed

A tizenkét évesnél idősebb amerikaiak tizenegy százaléka szed valamilyen antidepresszánst - hozta nyilvánosságra az amerikai járványügyi hatóság (CDC) legújabb jelentésében.

depresszió, antidepresszáns | MTI Hírek 2011 ;8
A CDC szakemberei több mint tizenkétezer amerikai adatait elemezték, akik 2005 és 2008 között részt vettek a nemzeti egészségügyi és táplálkozási felmérésben. Az adatok tanúsága szerint az antidepresszánsok szedése 400 százalékkal ugrott meg az előző, 1988-1994 közötti vizsgált időszakhoz képest. Ez a növekedés azután indult meg, hogy az amerikai élelmiszer- és egészségügyi hatóság (FDA) 1987-ben engedélyezte az antidrepresszánsok egy új csoportjához tartozó készítményt, a Prozacot (fluoxetine).

A kutatás adatai szerint az antidepresszánsok a harmadik legelterjedtebb gyógyszerkészítmények az amerikai lakosság összes korosztályában, a 18-44 évesek körében pedig a leggyakrabban szedett szerek. A 12 év felettiek 11 százaléka szedi az antidepresszánsokat, a nők 2,5-szer gyakrabban, mint a férfiak.

Amennyiben felírták az antidepresszánst, az érintettek többsége folyamatosan szedi a készítményt: a megkérdezett gyógyszerszedők több mint 60 százaléka legalább két éve élt ezekkel a szerekkel. Az antidepresszánsokat szedő amerikaiak 14 százaléka viszont egy évtizede vagy még régebben kezdte el a terápiát.

Mint kiderült, az antidepresszánsokat többnyire általános orvosok írják fel. A kutatás arra is fényt derített, hogy az antidepresszánsokat szedő amerikaiak kevesebb mint harmada - és alig a fele azoknak, akik egynél több készítményt szednek - járt szakorvosnál a vizsgálatot megelőző egy évben.
| depresszió, antidepresszáns
2011-10-23 20:26:32
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop