A depressziósok egy része rosszabbul van a gyógyszertől

A depressziósok akár ötöde rosszabbul van, amikor állapota kezelésére hatóanyagot tartalmazó szert szed, mint placebo mellett - állapították meg amerikai kutatók.

depresszió, gyógyszer, antidepresszáns | MTI Hírek 2011 ;8
Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos gyorsan azonosítani, miként reagál egy páciens a számára felírt szerre - mondta Ralitza Gueorguieva kutatásvezető, a Yale Egyetem munkatársa.

Metaelemzésükben a kutatók hét korábbi tanulmány adatait vetették össze, melyekbe 2500 depressziós pácienst vontak be, akik legalább két hónapig szedtek valamilyen antidepresszáns szert vagy hatóanyag nélküli tablettát.

A placebót kapott depressziós emberek állapota kis mértékben javult. A hatóanyagot tartalmazó szert szedőknél kétféle választ találtak: mintegy négyötödüknek jelentősen javult állapota, a páciensek mintegy ötödének azonban nem enyhültek a depressziós tünetei, ám szenvedtek a gyógyszer mellékhatásaitól.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy nagyon fontos nyomon követni a páciens reagálását egy antidepresszánsra, és olyan megoldást keresni, amely valóban enyhíti tüneteit.
| depresszió, gyógyszer, antidepresszáns
2011-12-12 22:29:06


A depressziósok valóban szürkében látják a világot

Függetlenül a kultúrától, nyelvtől, korszaktól vagy az illető alkotótól, a művészek a depressziót általában sötét színekkel ábrázolják. A tudományos tények m...


Depresszió elleni orrspray

Ketamin származékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett a depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Depressziót okozhat a nőknél a túlmunka

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki a University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutat...


Segíthet a tesztoszteron a férfiak depressziójában

A tesztoszteron kezelés csökkentheti a depressziós tüneteket a férfiaknál - állapította meg nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a JAMA Psychiatry című szaklapban...


A közösségi média ártalmai

A kutatók három közösségi platformra összpontosították a tanulmányukat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a vizsgálatba bevont 143 egyetemi hallgató körében.