Ne vegye a szívére!

A depresszió többféle módon támadja meg a szívet. Megzavarhatja a szívritmust, fokozza a gyulladást és a vérrögképződést, valamint elárasztja a szervezetet vérnyomásemelő és az artériák merevségét fokozó stresszhormonokkal.

szívbetegség, depresszió | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
A szívkoszorúér elzáródásban szenvedők esetén nem jut elég vér a szívbe illetve az agyba, ez utóbbi stroke-ot okozhat.

A stroke hatással van a hangulatra, és depressziót vált ki. Az agyerek károsodása szintén a depresszió fokozott kockázatával van összefüggésben.

A depresszió a szívbetegségek kockázati tényezője. A depressziósoknak más rizikófaktoraik is lehetnek. Hajlamosabbak a dohányzásra, kevésbé figyelnek oda az étkezésükre és a testmozgásra, ráadásul többen rendszertelenül vagy egyáltalán nem szedik a gyógyszereiket.

Szívroham után a halállal való szembenézés gyakran válthat ki depressziót. Ez az állapot olyan, mintha valaki sötét, mély kútba esett volna, melyből segítség nélkül nem tud kikerülni.

Az antidepresszánsok, a család és a barátok támogatása hatékonynak bizonyul a depresszió és a szívbetegség leküzdésében.

Szakemberek szerint minden szívbeteg egyben depressziós is. A két betegség pontos összefüggése még nem világos, minden bizonnyal egynél több kockázati tényező is szerepet játszik a folyamatban. Egy azonban bizonyos: ha valaki depressziós és szívbeteg is, mindkettőt kezelni kell.

Health.com
| szívbetegség, depresszió
2012-12-21 00:50:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop