Bipoláris betegség és párkapcsolat

Minden párkapcsolatban vannak kihívások, de különösen ott, ahol az egyik félnek bipoláris rendellenessége van. Ennek ellenére lehet jó ez a kapcsolat, és mindkét fél életét gazdagíthatja. A lehetséges veszélyekre azonban az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

párkapcsolat, bipoláris betegség, depresszió, mánia | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Felejtsük el az észérveket!

Az amigdala az agynak az a része, amelyik a „harcolj vagy menekülj”-reakcióért felelős. Ez az érintetteknél minden ok nélkül ki- vagy bekapcsolhat, így elvész a legegyértelműbb üzenet is. Ebben az állapotban az illető irracionálisan viselkedik, nincs értelme észérvekkel előhozakodni.

Ne ítélkezzünk!

Ha a bipoláris beteg éppen a mániás fázisában van, nem szabad ítélkezni fölötte. Ő ilyenkor úgy reagál a világra, ahogyan ő látja. Természetesen így van ezzel a másik fél is. Ugyanaz a világ, de két teljesen eltérő nézőpontból. Próbáljunk megértésre törekedni, és legyünk türelemmel.

Gondolkodjunk

Mikor döntünk az eszünkkel és mikor a szívünkkel? Hogyan igazoljuk döntésünket partnerünknek? Egyetlen útmutató az élettapasztalat, de elkerülhetetlen, hogy számos rossz döntés is benne legyen. A legtöbbet a hibákból lehet a tanulni.

A bántalmazás semmilyen körülmények között sem megengedhető

Ez mindkét félre egyformán vonatkozik. Az egészséges fél bántalmazásnak is felfoghatja azt a nyomást, amit rá gyakorol a beteg. Mindkettőjüknek azonban joga van meghúzni a határokat, és szakítani is, ha szükséges.

Mindenkinek joga van a boldogsághoz

Nem szabad, hogy a bipoláris betegség diagnózisa elvágja a beteget a többi embertől. Az érintettek sokszor mélyebben gondolkodnak és szélesebb a látókörük, empatikusabbak, mint az átlag. A megfelelő partner számára ajándék lehet egy ilyen társ.

Kapcsolódó rovatok:
Partnerkapcsolat, szex
Pszichés problémák
Szorongásos betegségek
(pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz)

Depresszió és mánia


Forrás: Health Central

| párkapcsolat, bipoláris betegség, depresszió, mánia
2013-12-16 20:00:14

Web Design & Development Prowebshop