Szorongás, depresszió, drog

szorongás, depresszió, drogfogyasztás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

24 éves fiú vagyok, és összetett kérdéssel fordulok önhöz.

A problémám az, hogy úgy érzem egyszerre több jelenség is negatívan befolyásolja az életvitelemet. Szorongás, depresszió, gátlások, drog.

Jelenleg munkanélküli vagyok, az egész napomat otthon töltöm, általában tévét nézek. Minden próbálkozásom a kitörésre kudarcba fulladt, teljesen inaktív életet folytatok. Gyermekkorom óta szorongok, mindentől félek.

A napi szorongás mostanában nem gyötör annyira súlyosan, mert nem is teszem ki magam kritikus helyzeteknek. Mindig féltem a következő naptól, iskoláktól, munkahelyektől, tennivalóktól. Álmatlan, görcsös éjszakák, körmömet véresre rágtam , úgy hogy rettentően fájt, mégsem tudtam abbahagyni. Manapság a szorongásom nem jár látványos tünetekkel (kivéve a körömrágást, és a szemhéj és izomremegéseket, illetve a kritikus helyzetekben gombóc a torokban), de általában rendesen alszom.

Szerintem depresszió is előjön nálam időnként. Az év elején két hónapig gyakorlatilag ki sem mozdultam az ágyból, folyton a tévét néztem és aludtam. Nincs kedvem semmit sem tenni, félek a kudarctól, és úgy érzem nagyon "eltompultam" és fáradt vagyok. Elment a humorom, társaságban csendesebb lettem mint valaha, feszengek, és hülyének, csúnyának érzem magam. Gátlásos vagyok, nehezen nyilvánulok meg mások előtt, négy éve nem volt kapcsolatom lánnyal, de azelőtt sem volt tartós kapcsolatom, az alkalmi kapcsolatokban sem én kezdeményeztem, és nagyon rámenősnek kell lenni egy lánynak, hogy közelebb kerüljön hozzám. Fogorvoshoz nyolc éve nem merek elmenni, félek hogy valamit elront, meg leszid a trehányságomért.

Közben természetesen teljesen tönkrementek a fogaim, társaságban ez miatt is kellemetlen helyzetbe hozva magamat. Gyakran megfordul az öngyilkosság gondolata is, de az a helyzet, hogy nem merem megtenni. A legegyszerűbb dolgokat sem vagyok képes végrehajtani, például telefonon sem merem elintézni a fontos dolgokat, nehogy visszautasítást kapjak, így mindig kifutnak alólam a lehetőségek. Erre a levélre hónapok után szántam el magam, mert attól félek, hogy nem kapok választ. Tulajdonképpen jobb reménykedni, mint csalódni ha megpróbálok valamit tenni, hogy beváltsam a reményeimet. Nincs pénzem, ha mégis egy-két ezer forinthoz jutok, rögtön nyerőautomatákba dobom, hátha nyerek valamit.A szüleimtől is loptam már, hogy nyerjek rajta pénzt, majd ebből visszaadtam volna...

Az utóbbi hetekben rendszeresen szívok marihuanát, legutóbb naponta akár többször is. Azt kell mondanom, hogy ezzel jól jártam mert ennek hatására kezdtem ráébredni, hogy változtatnom kéne. A marihuána hatására olyan idillikus gondolataim támadnak amit csak a gondtalan gyermekkoromban éreztem (többnyire ez sem volt gondtalan). Rádöbbentem, hogy más szemmel is lehet nézni a világot, és nagyszerű gondolataim keletkeztek. Sajnos a drog hatása többször is súlyos "parával" (drogos szlengben félelmetes élmények) kezdődik, de mindig megnyugszom.

Ilyenkor attól félek, hogy tulajdonképpen sokkal hülyébb vagyok mint mások, úgy maradok (beszívva), megőrülök, észrevesznek idegenek, a szüleim, letartóztatnak stb..

Ezek a hatások azonban egyre csökkennek mert megtanultam, hogy ezek a gondolatok nem a valóságot tükrözik, hanem az én pszichémből törnek elő és a valódi világban is ezek okozzák a problémát. Ha ezen túlteszek akkor elkezdem magamnak bebizonyítani az ellenkezőjét. Például matematikai problémákon kezdek gondolkodni minek során nagyszerű meglátásaim keletkeznek. (Józanul annyira félek hogy még gondolkozni sem merek, nehogy kiderüljön hogy tulajdonképpen teljesen buta vagyok.

Régen nagyon jó matekos voltam, de az iskolai követelményeken felüli matematikai gondolataimat nem mertem nyilvánosságra hozni, mert vagy hülyeségeknek bizonyultak volna, vagy azt mondák volna, hogy csak előre tanultam) Mostanában szereztem könyveket magasabb matematikából, hogy ellenőrizzem a gondolataimat, de miután belelapoztam a könyvekbe, és kiderült, hogy a gondolataim egyáltalán nem idegenek az elvonatkoztatott matematikai gondolkodásmódtól, el sem kezdtem a könyvek elolvasását. Attól félek hogy ha a megérzéseim helyesek akkor azt már valaki kidolgozta és én nevetséges leszek, ha pedig primitíven gondolkoztam akkor, még arra sem vagyok érdemes, hogy ilyesmin gondolkozzak.

Lehet, hogy így őrülnek meg az emberek, hogy primitív butaságokat gondolnak, és azt hiszik, hogy valami értelmes gondolat, pedig ezek mindenki számára nyilvánvalóak.

Sok minden írhatnék még de nem akarom terhelni önt.

A kérdésem az, hogy a szorongás, depresszió, gátlások nyomai felfedezhetőek-e az irományom alapján, vagy csak kitaláltam őket és nyugodtan alhatok? Ha mégis azt javasolja, hogy beszéljek szakemberrel hova forduljak?

A felsorolt jelenségek egy tőről fakadnak-e, vagy párhuzamos jelenségek?

Soraiból a szorongás és a depresszió jelei olvashatók ki. Ha levele nem a betegség tüneteit tükrözné, igen élvezetes olvasmány lenne. Azzal, hogy baját le tudja írni, ki tudja magából beszélni, már félig meg is gyógyult. A teljes gyógyuláshoz azonban pszichiáter segítsége szükséges, aki bizonyára antidepresszánst ír majd elő.

Ha kezelése megkezdődött, a következő lépés képességeinek fejlesztése, tanulás legyen. A munkába belefelejtkezve elterelődnek baljós gondolatai.

Ön értékes ember, ne kallódjon el.

Ha gondja lenne az orvosválasztással, keresse meg az OPNI-ban Takách Gáspár főorvost és hivatkozzon rám. Kérem, számoljon be az eredményről.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| szorongás, depresszió, drogfogyasztás
2002-07-11 15:22:29


Web Design & Development Prowebshop