Szülés utáni depresszió fiatal apáknál

A nők szülés utáni depressziójával meglehetősen sokat foglalkoznak szakemberek és laikusok egyaránt, de egy 10 623 fiatal férfi adatait feldolgozó új vizsgálat szerint a gyermek születését követően a fiatal apáknál is előfordul a depresszió.

depresszió, szülés | InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálat szerint a gyermek születéskor 25 éves apák depressziós tünetei a rákövetkező öt évben átlagosan 68 százalékkal fokozódtak, különösen a kisgyermekkel együtt élő apáknál volt megfigyelhető, a külön élőknél, noha a szülés előtt szorongás volt tapasztalható, ritkábban fordult elő

A kutatás vezetője szerint a szülők depressziója rossz hatással van a gyerekekre, különösen a szülő-gyerek kötődés első éveiben. Sokkal többet kellene törődni a fiatal apákkal.

A kutatók szerint, ha egy fiatal apa erősen szorong vagy levert, vagy ha már nem képes az élet dolgait élvezni, mint annak előtte, a családnak és a barátoknak arra kell őt ösztönöznie, hogy keressen segítséget.

Egy 2010-es brit adat szerint a fiatal anyák 39, míg az apák 21 százaléka számolt be depressziós epizódról. A kialvatlanság és a megnövekedett felelősség tehát mindkét szülőt jelentős mértékben terheli.

Forrás: netdoctor

| depresszió, szülés
2014-04-23 12:34:22
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop