WHO: a mentális kezelés jobb színvonala fellendülést hozhat a gazdasági életben is

Minden dollár, amelyet a depresszió és szorongás jobb kezelésére fordítanak, négyszeresen megtérül a lakosság egészségének és munkaképességének javulása okán, ami fellendülést hozhat az egyes országok fejlődésében és gazdasági növekedésében - közölte jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A mentális egészség zavarai évi egybillió dollárba kerülnek a globális gazdaságnak. A szorongásos és depressziós esetek száma világszerte nő, az ilyen mentális zavarral küzdő emberek száma 1990-ben még 416 millió volt, de 2013-ban már elérte a 615 milliót - írta a WHO abban a tanulmányban, amely először becsülte meg, hogy milyen kedvező hatással lehet az egészségre és a gazdaságra a legelterjedtebb mentális betegségek nagyobb ráfordítással elért jobb kezelése.

Margaret Chan, a WHO vezetője hangsúlyozta: az új tanulmány megerősítette, hogy az emberek egészségének és jólétének javításán túl gazdasági haszna is van a depresszió és szorongás kezelésének.

"Biztosítani kell, hogy mindenki - férfiak, nők és gyerekek - számára elérhető legyen a mentális egészségügyi kezelés, tekintet nélkül arra, hogy a világ mely táján élnek" - fogalmazott Chan.

A WHO tanulmánya 36 alacsony, közepes és magas bevételű ország adatai alapján készült. A kormányok átlagosan az egészségügyi költségvetés 3 százalékát fordítják a mentális egészségre. 2014-es adatok alapján a szegény országok egy százalékot szánnak erre, a fejlett országok öt százalékot.

A WHO a Világbankkal közös szerdai washingtoni tanácskozása előtt hozta nyilvánosságra a tanulmányt. A találkozón a mentális egészség globális javítását állítják reflektorfénybe. "A mentális egészségnek minden országban prioritást kellene kapnia humanitárius szempontból és a fejlődés szempontjából is" - szögezte le Arthur Kleinman, a Harvard Egyetem professzora, globális mentális egészségügyi szakértő.

A Világbank elnöke, Jim Yong Kim kiemelte, hogy a sokmillió embert érintő mentális egészségügyi zavar, a depresszió és szorongás nem csupán közegészségügyi probléma, hanem egyúttal az országok fejlődését befolyásoló probléma is. "Most kell tennünk ellene, mert a kieső termelést a globális gazdaság egyszerűen nem engedheti meg magának" - fűzte hozzá.

| depresszió, szorongás, kezelés, mentális egészség
2016-04-14 12:35:56

Web Design & Development Prowebshop