Hatástalan a tizenéveseknek adott antidepresszánsok többsége

Hatástalan a súlyosan depressziós gyerekeknek és a tizenéveseknek felírt gyógyszerek többsége, néhány nem biztonságos, a hasznosságuk kutatási bizonyítékai pedig "annyira silányak", hogy a tanulmány készítői szerint nem lehet tudni, hogy van-e köztük olyan, amelyik működik és biztonságos is.

antidepresszáns, depresszió, tizenéves, gyógyszer | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A korábbi kutatásokat áttekintő, eddigi legátfogóbb tanulmány 14 antidepresszánst vizsgált meg. Úgy találták, hogy egyetlen egy van a szerek közül, amely hasznosnak tűnik. Az eredményeket a Lancet brit orvosi lap aktuális száma ismertette.

"Egyetlen szert találtunk, amely a placebónál és más orvosságoknál hatásosabb: ez a fluoxetin nevű hatóanyag" - foglalta össze Andrea Cipriani, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Hangsúlyozta, amit számos hivatalos irányelv is: a gyógyszer felírása előtt meg kell próbálni a pszichoterápiát és a viselkedés terápiát is.

A kutatók 34 tanulmányt elemeztek, ezekben több mint ötezer alany vett részt. A 34-ből 22 tesztet finanszíroztak gyógyszergyárak.

A vizsgált kutatási eredmények minősége "annyira silány" volt, hogy a tudósok szerint ezek elégtelenek a páciensek kezelésének módosításához.

A feltárt hibák ellenére a szerzők mégis azt tanácsolják az orvosoknak, hogy ne habozzanak gyógyszert felírni a beteg gyereknek vagy tizenévesnek, ha az valóban szükséges.

A súlyos depresszió a fejlett országokban a 6-12 éves gyerekek 2,8 százalékánál, a 13-18 évesek 5,6 százalékánál lép fel. A kezelőorvosok azért vonakodnak felírni antidepresszánst ifjú pácienseiknek, mert egyes gyógyszerek árthatnak az agy fejlődésének.

| antidepresszáns, depresszió, tizenéves, gyógyszer
2016-06-13 12:50:48

Web Design & Development Prowebshop