Veszélyes lehet a fiatalkorúak antidepresszáns szedése

Nem könnyű a válasz arra a kérdésre, vajon a felnőttek körében népszerű antidepresszánsok növelik-e az öngyilkosság kockázatát kiskorúaknál.
A brit hatóságok felsorolták azokat az egyébként általánosan használt antidepresszánsokat, amelyek nem alkalmasak gyermekek kezelésére. Az Egyesült Államokban nyilvános vita tárgyává tették a kérdést.

antidepresszáns, depresszió, fiatalkorúak, öngyilkosság, fiatalkorúak | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A depresszió a fiatalok körében akár a 10 százalékot is elérheti, és a depresszió öngyilkossághoz is vezethet. 2001-ben 1883, 10-19 éves lett öngyilkos, és a szakemberek szerint minden befejezett öngyilkosságra 10-20 kísérlet jut.

A felnőttek körében már régen alkalmazott antidepresszánsok (SSRI-k), mint a Paxil, a Zoloft és az Effexor másképpen hathatnak gyermekeknél, mint felnőttkorban. Gyakoribb lehet náluk az öngyilkossági hajlam vagy viselkedés.

Az FDA jelenleg egyedül a Prozacot ismeri el a 18 éven aluliak depressziójának kezelésére.

Az Egyesült Államokban előfordult olyan eset is, hogy egy 18 éves lány migrén miatt kapott Effexort, amitől súlyos személyiségzavarok, dührohamok és öngyilkossági gondolatok léptek fel nála. A gyógyszer gyártója felhívta az orvosok figyelmét, hogy bár az ok-okozati összefüggés nem bizonyított, egyes tanulmányok szerint valóban gyakoribbak az öngyilkossági gondolatok a gyógyszert szedő fiatalkorúak körében.

Egy texasi pszichiáter szerint, ha a cél az, hogy ne ártsunk, az is ártalom, ha kezeletlenül hagyjuk a gyermekkori depressziót. Az általa vezetett különleges bizottság szerint az antidepresszánsok és az öngyilkosság közötti kapcsolat nem egyértelmű, nem igazolja kerülésüket a gyógyításban. Az ellenzők arra hivatkoznak, hogy egyes antidepresszánsok izgatottságot és szorongást válthatnak ki, ami bizonyos esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet.

| antidepresszáns, depresszió, fiatalkorúak, öngyilkosság
2006-08-09 13:36:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop