Hogyan mérhető a depresszió foka?

Közel negyven éve alkalmazzák a szakemberek az ún. HAMD-17 skálát a depresszió fokának, valamint a kezelés utáni gyógyulás mértékének megállapítására. Az eszköz nagyon hasznos volt, ám hosszú időt vett igénybe a kérdőív adminisztrációja, és nem találták eléggé megbízhatónak sem a szakemberek. Most kanadai kutatók kikísérletezték a depresszió súlyosságának, valamint a tünetek enyhülésének pontosabb mérését.

depresszió, skála | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Torontói kutatók egy 47 kanadai egészségügyi központban végzett kísérlet alapján új skálát állítottak össze. Ez csupán 7 tételből áll, neve HAMD-7 (Hamilton Depression Rating Scale), és gyors, objektív, mérhető bizonyítékát adja a depressziós tünetek súlyosságának, az antidepresszánsok hatékonyságának és a tünetek enyhülésének illetve megszűnésének (remisszió).

– Igen egyszerű hasonlattal élve a HAMD-7 olyan, mintha a depresszió „vérnyomásmérője” lenne – mondja a kísérlet vezetője, a torontói egyetem pszichiátria professzora. – Közvetlen módon lehet vele mérni a mérhető terápiás célokat.

Az új eszköznek egyszerű az alkalmazása, 3-4 percet vesz igénybe, és igen nagy segítségére van a klinikusoknak a depressziós tünetek súlyosságának felmérésében.
| depresszió, skála
2005-11-24 14:16:01
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop