Kerüljük el az ünnepek előtti stresszt és depressziót

Az ünnepek körül sokan érzik úgy, hogy teljesen „lemerültek, „kiégtek”, kétségbe vannak esve, és képtelenek bármit is csinálni. Vannak, akik már előre szoronganak, el tudnak-e mindent időben végezni, sikerül-e az ünnep. A rossz érzések oka lehet, hogy valaki túl sok felelősséget vállal, akár a mások részéről rá nehezedő nyomás miatt, akár azért, mert meg akar felelni a saját elvárásainak.

depreszzió, stressz | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Még a legnyugodtabb természetűek, a legszervezettebbek is gyakran esnek ilyenkor, az ünnepek előtt pánikba. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a családi vagy más személyes konfliktusok gyakran épp az ünnepek idején kerülnek a felszínre, mindenki ideges, ráadásul mindenkinek mások az elvárásai.

Ha úgy érzi, fenyegeti a teljes kimerülés veszélye, nem árt, ha stresszkezelési stratégiát dolgoz ki. Fontos, hogy a helyére tegyük az ünnepet: nem biztos, hogy ez az év legfontosabb időszaka. El kell dönteni, minek van elsősorban jelentősége.

Próbáljuk meg elhagyni az előítéleteket, felejtsük el, milyennek kellene lennie az ideális ünnepnek. Ez azoknak, akiknek sokat számít a hagyomány, nehéz lehet, de egyben nagymértékben felszabadító érzés is. Próbáljunk meg az idén valami mást csinálni, változtatni kialakult szokásainkon.

Tervezzünk meg mindent időben, és ne fogadjunk el egy-egy meghívást hirtelen döntés hatására. Fontoljuk meg, mennyi programot bírunk elviselni. Lehet, hogy egy meghívás nagyon vonzónak tűnik két hónappal korábban, de ha sok program zsúfolódik össze, már korántsem annyira szórakoztató. Beszéljük meg a többiekkel is, kinek mi a legmegfelelőbb.

Legyünk engedékenyek saját magunkkal szemben. Nem kell feltétlenül másokhoz alkalmazkodnunk – mindenkihez úgysem tudunk. Kellemes ünnepeket!

Medicine Net
| depreszzió, stressz
2005-12-13 15:56:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop